Млад шофьор влиза в затвора за причиняване на смърт по

...
Млад шофьор влиза в затвора за причиняване на смърт по
Коментари Харесай

Затвор за млад шофьор, причинил тежка катастрофа със смъртен случай край Пловдив

Млад водач влиза в пандиза за причиняване на гибел по несъобразителност в резултат на злополука. 23-годишният Ангел Кръстев получи 2 години и 8 месеца затвор при първичен общ режим, откакто призна виновността си пред съда. Делото мина по съкратеното правосъдно разследване и присъдата е понижена с 1/3. Съдия Славка Димитрова постанови също младият водач да остане без брошура за интервал от 5 години и половина.
Прочетете още
Инцидентът става на втория ден на Коледа на 29 декември 2021 година, малко след 15 часа, сред селата Брестовица и Златитрап. 21-годишният тогава Ангел Кръстев карал автомобил БМВ като се движил в посока Златитрап. В разследване на висока скорост, при нахлуване в десен завой, изгубил надзор над автомобила, минал в насрещното платно и се блъснал челно в Опел Корса, ръководен от 47-годишния Запрян Стаменов. По-възрастният водач умрял на място, а в болница със съществени пострадвания били откарани неговите спътници – жена му на 50 година и 15-годишното им дете.

Автотехническата експертиза е посочила, че 21-годишния водач се е движил със скорост от 127 км/ч. по време на злополуката, което е с 37 км/ч. над допустимото, а от конфликта двата автомобила са изхвърчали в прилежащите лозя и ниви. Двете дами са били с голям брой междинни телесни повреди, като все още Златица Стаменова не може да работи и чака ТЕЛК. Огромна остава и психическата контузия за малолетната Анелия.

Семейството на починалия мъж се конституираха като частни обвинители в процеса, а представителят им – юрист Зоя Тошкова изиска от Пловдивския областен съд ефикасна присъда за младия водач. Според юристката, в дейностите му е имало огромна доза самоувереност, щом е решил да влиза в завой със скорост от 137 км/ч. Това се удостоверява и от предходни негови нарушавания на ЗдВП – за 3 години откогато има брошура, той има 6 нарушавания, 2 от които са за превишена скорост.

„ Наказанието би трябвало да е дейно, тъй като в случай че обществото види, че съда си прави работата ще се замисли за следствията от безразсъдно шофиране. В противоположен случай ще не престават да умират младежи и да се разрушават фамилии, при сходни произшествия ”, добави Тошкова.

От държавното обвиняване също настояха за дейно наказване за младия лидер, а бранителят му Васил Василев пледира за условна присъда, която съгласно него също би изпълнила задачите на производството.

В последните си думи към съда Ангел Кръстев сподели, че съжалява извънредно доста за случилото се и изрече съболезнования на околните. Той добави, че е подготвен да понесе следствията си, само че помоли за условно наказване, с цел да продължи образованието си и работата си.

Съдът обаче го призна за отговорен и му наложи 4 годишна присъда, която след редукцията се понижа на 2 години и 8 месеца.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано в 15-дневен период пред Пловдивския апелативен съд.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР