Млад мъж твърди, че е бил смлян от бой от

...
Млад мъж твърди, че е бил смлян от бой от
Коментари Харесай

Младеж: Полицаите щяха да ме убият от бой с юмруци и ритници

Млад мъж твърди, че е бил надробен от пердах от служители на реда във Велинград, тъй като не желал да направи подправени признания пред тях. Според думите му, те му приписали обир, а по-късно го пуснали от ареста без обвиняване, само че с извадено рамо и голям брой травми.

"Внукът ми е бил сплескан от пердах в районното ръководство във Велинград без да е отговорен. Но служителите на реда, които са го били на почивки, още са на работа и може да посегнат на друго момче, споделя 67-годишният Филип Славчев от София, представен от "24 часа ".

От 2 месеца и половина той обикаля институциите в търсене на правдивост. Внукът му неотдавна е барман. Бил е футболист като дядо си, носи и неговото име. Подали тъжби в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, писали и до премиера Бойко Борисов. Младежът пък споделя: “Не желая да напущам България поради това безчинство. Надявам се на незабавно следствие.”

“Запознанството” на 24-годишния Филип с Министерство на вътрешните работи е малко преди Коледа през 2017 година На 21 декември към 6:30 часа 10-ина цивилни служители на реда отиват в дома му в столичния кв. “Западен парк”. Носят заповед за обиск по отношение на обир във Велинград. Отвеждат Филип в “Национална полиция”. После го трансферират в Пазарджик, а по здрач - в районното във Велинград. Там му вземат отпечатъци и слюнка за проучване и го вкарват в стая с 5-6 души. Единият го пита: “Къде беше на 13 декември?”. Филип дава отговор: “В София. Първо на рождения ден на вуйна ми, а вечерта - на годишнина от сватбата на родителите”.

“При този отговор е ударен в профил по главата. Казали, че лъже”, твърди дядо му. Младежът е без юрист, още в София подписал декларация, че не желае. Вярвал, че има неточност и няма да му би трябвало. Полицаите обаче упорстват, че е карал колата, с която са избягали обирджии на бюро за парични преводи.

Грабежът става на 13 декември към 9:30 ч. Въоръжен влиза в бюрото, заплашва касиерката с револвер и взема оборота - 15 000 лева и 5000 евро. Филип младши споделя: “Твърдяха, че съм сниман с камера по какъв начин карам продадената от татко ми кола - Peugeot 106 ". Казах им, че не съм карал Peugeot-то от 4-5 година Никога не съм стъпвал във Велинград. Те споделиха, че колата е долу. Искаха да слезем и да се кача в нея, с цел да ми създадат фотография и да я съпоставим, само че аз отхвърлих. Опасявах се, че ще ме изработят да оставя отпечатъци”.

Следват крясъци и удари. Филип твърди, че е свален на пода и обичай с “тупаници” и “ритници” от 4-5 души.

“Свих се да си предпазя лицето. Имах възприятието, че ще ме убият от пердах. Ушите ми пищяха, лицето ми бе в кръв, не можех да осъзная какво ми се случва. После се отвори вратата, влезе наедрял мъж с маска и сподели на другите да излязат”, споделя Филип. Маскираният почнал да го удря с карабинера като с бокс. Настоявал да признае документално, че е карал Peugeot-то, а причинител на грабежа е Даниел Симеонов, другар на сестра му. Филип отказал.

Показали му втора заповед за задържане, първата подписал в София. После го свалили “в една от клетките долу”. Няма визия какъв брой е лежал там. После е отведен в стаята на патрулиращите служители на реда. И там “беседата” с 4-5 души траяла без протокол. Пак му дали лист да написа самопризнания, само че Филип упорствал, че нищо не е направил. Тогава по думите му пристигнали мъже с по-различни униформи.

“Единият споделя: “Заради тава копеленце ли ще ме будите?” Пита Филип от кое място е и гаси лампата. Свети единствено мониторът на компютър. Според Филип оня почнал да го наскърбява, да го удря и с хватка го свалил на пода. “Усетих адска болежка - до напикаване - в рамото и нещо изпука. Той извади револвер и ми го опря в челото: “Не знаеш кой съм, копеленце, ще те изнасиля, ще те оставя на място”, споделя Филип.

Маскираният почнал да разкопчава колана си и извикал към другите: “Вържете го, вържете го!”, а към Филип: “Признай си!”. После го оставя да мисли. Другите му подреждат да стане, а той едвам се държи на краката си от болки в главата и тялото. Повтаря, че няма какво повече да каже. Заради нетърпимата болежка в рамото моли служителите на реда да го заведат при доктор и те склоняват. Трима се качват с него в патрулката. Посягат да му сложат белезници, само че се отхвърлят, когато им споделя, че болката не се търпи. Преди да стигнат болничното заведение, Филип е предизвестен да внимава какво приказва, да не “прави циркове” и че се бил подхлъзнал на леда. По пътя служител на реда пита Филип дали може да плува.

“Беше с къдрава коса. Каза, че щом рамото е ранено, ще ми вържат краката и ще ме хвърлят в блатото.” Според околните на Филип е имал поради езерото “Клептуза”.

В остарялата болница във Велинград се открива, че рамото на момчето е извадено. С локална анестезия дежурният доктор пробва да го намести, само че не съумява. Когато пита какво се е случило, единият служител на реда дава отговор: “Е, виж, по какъв начин е паднал на леда”. Докторът заръчва на сутринта отново да докарат момчето в болничното заведение. “Нищо му няма, ще издържи”, споделя един от служителите на реда. Филип е върнат в сектора. Пак му дават лист да написа пояснения, само че той споделя, че ръката доста го боли и моли да си почине в “клетката”.

В ареста Филип се прави на задремал “само и единствено да не ме викнат и да ме бият”. На сутринта го пускат. Обвинение не му е повдигнато, само че на пресконфереция същия ден полицията афишира, че грабежът е оголен.

В известието до медиите Министерство на вътрешните работи написа, че “в резултат на настойчиво непрекъснато разследване” са арестувани трима причинители на закононарушението и Д.С. е за 72 ч. в ареста. Филип е без пари и телефон. Пита на потегляне по какъв начин да се прибере в София и му отговорят: “Оправяй се!”

Случаен мъж му дава телефона си да се обади на другар, който идва с колата си да го прибере. “Като го видяхме, не можеше да слезе от колата. Не приличаше на човек, едната му ръка висеше”, споделя през сълзи бабата на Филип - Бисерка. В “Пирогов” вършат рентгенови фотоси, наместват рамото и в 15:35 ч на 22 декември младежът е освидетелстван в Съдебна медицина.

Според заключението има охлузвания и кръвонасядания по лицето, гърба и краката, хематом и синини зад ушите, подкрепяща превръзка на дясната ръка, която мъчно движи. Според специалиста пострадванията могат да бъдат получени по метода, разказан от младежа. Министерство на вътрешните работи отхвърля принуждение над арестанта.

Вътрешна инспекция посочила, че не е имало “неправомерна приложимост на физическа сила”. В прокуратурата обаче е заведено следствено дело. Миналата седмица, ден след питане на “24 часа” за случая, дядото на Филип бил признат от шефа на пазарджишката полиция комисар Йордан Рогачев.

“Възстанових се физически, само че не и душевен. Друг на мое място щеше да се пречупи и да подпише каквото му дадат”, споделя Филип.

Прокуратурата във Велинград проверява побоя.

"Има подадена тъжба от Филип Василев за нанесен му побой от чиновници в ПУ-Велинград ", съобщи представителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Със заповед на шефа - старши комисар Йордан Рогачев, е осъществена инспекция по жалбата от особено основана комисия, а резултатите са предадени на районната прокуруратура във Велинград. Стоянов обаче отхвърли да заяви какво е открито. Има следствено дело за побоя, което все още е против незнаен причинител.

"Ако се съберат задоволително доказателства, ще бъдат повдигнати обвинявания ", съобщи шефът на прокуратурата във Велинград - Елена Малинова.

Питане по случая до министър Валентин Радев е отправил и депутатът Славчо Велков. В писмен отговор до него от Министерство на вътрешните работи настояват, че недоволствата на арестувания “за нанесена междинна телеса повреда” са неоснователни, само че “материалите от инспекцията са изпратени на прокуратурата с оглед формираното наказателно производство”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР