Млад мъж е на колене пред обектива на видеокамера. Принуден

...
Млад мъж е на колене пред обектива на видеокамера. Принуден
Коментари Харесай

Ето коя е новата ужасяваща мода при картелите в Мексико

Млад мъж е на колене пред обектива на видеокамера. Принуден е да признае своите „ грехове “, измежду които са две убийства. След като признанието приключва, главата на мъжа бива дръпната обратно над спонтанен тъпак, а нож стартира да прерязва плътта му. Мъжът е обезглавен и то на запис. Шокиращата сцена звучи като дело на членове на " Ислямска страна ", осъществено и снимано някъде из Ирак или Сирия. Всъщност записът идва от другия завършек на света - Мексико. Държавата, в което една друга война като че ли в никакъв случай не свършва – тази сред наркокартелите.

Членове на картела Ваяграс разпространиха видеозаписа, на който се вижда по какъв начин унищожават член на вражеска организация. Убийството е осъществено в западния мексикански щат Мичоакан в края на ноември.

Видеото беше оповестено в обществените мрежи, дружно с предизвестие за различен картел - „ Нова генерация Халиско “, по-популярни с мексиканския акроним CJNG.

В клипа младият мъж твърди, че е брат на Хуан Карлос Маркез Перез, по-познат като „ Ел Дуенде “ (Гоблинът). Става дума за член на CJNG, задържан още през 2015 година

При напълно обособен случай, към 10 дни по-рано, други две отрязани глави са открити в хладилна чанта в близкия град Гуадалахара. До тях е открита записка, подписана от CJNG и ориентирана към върховен чиновник на мексиканската полиция. Още една хладилна чанта е оставена пред постройката на съда в града, само че от управляващите отхвърлят да разкрият какво е наличието й.

Мексиканските мафиоти, наподобява, са взели образеца с обезглавяването на врагове от близкоизточни терористични организации като Ал Кайда и Ислямска страна.

Обезглавяванията в Мексико са нарастнали доста през последните няколко години поради шокиращия резултат, който това принудително действие носи Премахването на глави се трансформира в запазена марка на престъпните групи, които се пробват да сплашат своите съперници, да притиснат полицията или да си завоюват смирение от локалните поданици.

Обезглавяванията от страна на картелите през 2017 година са към този момент няколко десетки. Годината се обрисува като най-кървавата в продължаващата към този момент цяло десетилетие нарковойна в страната.

Само през октомври, последният месец, за който е налична статистика, убийствата са се нараснали до приблизително 90 дневно.
През юни, при един от най-страшните случаи с обезглавявания, две глави и още 14 тела са открити в известния курорт Лос Кабос. При различен случай, прясно отрязаните глави на двама мъже и жена са открити скрити в декоративни сомбрерота. Това става в щата Веракруз, малко преди Денят на независимостта на Мексико през септември.

Борба за територия

Видеото с бруталното обезглавяване, което картелът Ваяграс разпространиха, е снимано в котловина, носеща името Тиера Калиенте (Горещите земи). Тази околност се намира в центъра на проблематичния мексикански щат Мичоакан и за надзор над нея се борят както локалните Ваяграс, по този начин и CJNG, които идват от прилежащия щат Халиско.

Долината и заобикалящите я планини „ приютяват “ огромно произвеждане на опиати. Местните дърводобивна и миннодобивна промишленост дават опция на картелите да изнудват фирмите и да си обезпечават спомагателен приход. Всичко това трансформира Тиера Калиенте в скъпа околност, за която и двете престъпни организации считат, че си коства да водят война.

В изявление през 2016 година водачът на картела Ваяграс Николад „ Ел Гордо “ (Дебелият) Сиера признава, че неговата задача е да води „ кръстоносен поход “ против картела „ Нова генерация Халиско “ (CJNG), за който към днешна дата се смята, че е най-големия в Мексико.
Според специалисти, скорошното видео с обезглавяването може би е знак, че CJNG са притиснали Сиера и неговите сикариос (наемни убийци).

“Видеото с изтезанието несъмнено е нещо извънредно за картела Вaяграс. Изглежда има ескалация на насилието от тяхна страна против картела CJNG”, изяснява специалистът по сигурността Робърт Бънкър. " Можем да предположим, че войната им с CJNG не се развива добре и им се постанова да всяват повече гнет измежду съперниците си, с цел да могат да предпазят териториите си и противозаконните си ползи “, добавя той.

Густаво Фондевила е професор, специализирал се в региона на проведената престъпност в Центъра за стопански проучвания в Мексико Сити. Той показва, че сходни „ трофейни убийства “ постоянно имат за цел придобиване на надзор над черния пазар.

„ Обезглавяването на хванати членове на противников картел има пряк резултат върху черния пазар “, изяснява Фондевила. Той дефинира обезглавяването като „ техника за завземане “ на даден географски район.

„ Логиката зад обезглавяванията и мъченията.... е да убеди другия (картел) да се махне от даденото място, да се съобщи без да употребява оръжия. Това е един относително на ниска цена метод да спечелиш и да завладееш пазара “, добавя той.

Методът, употребен при убийството на наемника на CJNG Маркез във видеото на Ваяграс, и методът на снимане разкриват смущаващата история зад претекста и психическата настройка на участващите в убийството.

„ Обезглавяването, при което жертвата е на колене или е хвърлена на земята, главата е дръпната нагоре, с цел да разкрие врата, а убийството стартира с прерязване на гърлото, са персонален и кървясъл метод за екзекуция. По този метод фенът вижда възходящия смут в жертвата, до момента в който терористът или екзекуторът на картела стартира своята работа с ножа ", изяснява Бънкър.

" Убийството с огнестрелно оръжие или с наръгване с нож просто не носи същия смут “, добавя той.

Замесени ли са служители на реда?

В случай, че някой не е схванал задачата на няколкото демонстрации с търкалящи се глави, които се случват в Мексико, убийците прибавят и обяснения, написани на хартия.

Надпис, който върви в дъното на екрана по време на убийството в долината Тиера Калиенте, е ориентиран към CJNG и водачът на този картел – Немезио Осегера Сервантес, прочут под прякора „ Ел Менчо “. За неговото залавяне щатското Правосъдно министерство сега предлага премия от 6 милиона $.

„ Пилета без пера, в случай че желаете да се месите тук, ще свършите като този (обезглавената жертва). Този пазар си има притежател. Мичоакан е наш “, написа в част от известието.

Друг човек, упоменат по име във видеото, е някогашният служител на реда Пепе Мендез.

След като признава пред камерата, че е умъртвил и разчленил двама души, хванатият брат Маркез (чието първо име към момента не е ясно) декларира, че той и други членове на картела са получавали финансова поддръжка от Мендез, който сега излежава присъда за наркотрафик.

Във видеото хванатия също по този начин твърди, че е заговорничил с боец от 43-ти батальон на мексиканската войска, който сега е позициониран в близкия град Апатсинган.

Главите, които са доставени в телевизионния център в Гуадалахара, също са съпроводени с записка, която загатва за връзка сред проведената престъпност и органите на реда. Писмото от хладилната чанта е адресирано до Хесус Умберто Боруен Нери, основен контрольор в полицията в Халиско. Според мексиканският вестник „ Ел Процесо “ писмото е открита опасност.

„ Знай, че сделките би трябвало да бъдат спазвани или искаш да ти напомним за какво ти си на тази позиция и кой те постави там “, пишат от CJNG.

Според специалистът по сигурността Робърт Бънкър това чиновници на мексиканските управляващи да работят дружно с картелите не е нещо ново. Практиката е налице от десетилетие и повода за нея е елементарна – човешката лакомия.

Това е една от алтернативите, с които се сблъсква мексиканското държавно управление. Бънкър изяснява, че силите за сигурност в страната „ в предишното са давали информация на картелите, пропущали са съзнателно колета с опиати и даже са ги охранявали сами “. Освен това са предавали пандизчии от един картел на различен за екзекуция.

Неслучайно случаите на изтезания посредством обезглавяване стават от ден на ден. Разпадането на по-големите и наложили се картели докара до такава степен, че спорът сред по-новите престъпни групировки стана още по-ожесточен.

Воюващите страни гледат на обезглавяванията като на средство за придобиване на психическо превъзходство над съперниците си и метод за изкривяване на тяхната воля.

„ Този метод е доста сходен на това, което вършат Ислямска страна и тяхната обичайната тактика за тероризиране на врага “, показва анализаторът Фондевила. Той изяснява, че признанията, които Маркез е заставен да направи, преди да бъде обезглавен, най-вероятно са „ единствено за шоуто “.

„ На протичащото се във видеото не би трябвало да се гледа като на наказване за него, а по-скоро като на предизвестие към останалите “, изяснява Фондевила.

Следващата глава в тази нестихваща война ще покаже по какъв начин това известие ще бъде признато от вражеските картели, както и от шефовете на служителите на реда, упрекнати в това, че работят с наркотрафикантите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР