Млад бял паун не успяха да спасят ветеринарите, след като

...
Млад бял паун не успяха да спасят ветеринарите, след като
Коментари Харесай

Бял паун загина в Стара Загора, посетители го хранили с пакет зрънчо

Млад бял паун не съумяха да спасят ветеринарите, откакто бе „ сит “ с пакет зрънчо от гости. Това заяви по Радио Стара Загора през днешния ден отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. „ Не хранете и не дразнете животните в зоопарка “, моли тя. „ Добрите планове не постоянно водят до положителни резултати. Точно това се случва и с храненето на животните. Две седмици към този момент от местообитанията им чиновниците вадят пакети от солети, зрънчо, снакс, вафли, бонбони и даже хамбургери. Солта и захарта за множеството животни са смъртоносни “, акцентира зам.-кметът. Тя добави още, че храната, която Общината обезпечава за жителите на Зооградината е съобразена с типа им, качеството е високо, а количеството е задоволително. „ Наблюдаваме, че максимален интерес за хранене има при маймуните. Напомням, че това може да е рисково освен за тях, само че и за децата, които минават преградата и подават солета към животното “, сподели още Желева.

Във фейсбук страницата на Зоопарка, шефът му – доктор Ивелина Илиева, неотдавна показа, че с изключение на останки от човешка храна, в клетките на животните има изхърлени и разнообразни найлонови и хартиени опаковки и боклуци. Това също е неприемливо и може съществено да заплаши освен чистотата, само че и здравето им.  

От думите на зам.-кметът, табелите, които се намират в Зоопарка са задоволително на брой, а разпоредбите са сходни и при другите зоокътове в страната и чужбина. „ Ще стартираме осведомителна акция и редица начинания, с цел да подчертаваме върху тях. Радвам се, че локалните медии откликват и ще работим дружно по тематиката “, добави тя.

Някои от главните проблеми, за които посетителите алармираха след отварянето на актуализирания Зоопарк, бяха свързани и със скупчването на опашка на касата, както и „ криене “ на животните във вътрешните им пространства. Милена Желева разяснява, че през почивните дни през Зоокъта минават приблизително към 5 хиляди души. „ Животните имат потребност от акомодация и приучване към този засилен интерес на хората. Нормално е да се уединяват “. Системата за билети също е надградена и към този момент не е належащо да се влиза с обособен баркод, което сътвори напрежение в първия ден след отварянето на вратите и заработването на касата. „ Водим диалози и вървим, дружно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в посока онлайн опция за билет. Така няма да се постанова очакване пред касата, която постоянно е била единствено една “, добави отрасловият кмет.

В диалога в ефира на Радио Стара Загора се разбра още, че локалният зоопарк е притегателно място освен за жителите на общината. Любители на животните и разходките от прилежащите области Хасково, Пловдив, Нова Загора, Сливен също са чести гости.

Очаква се през есента да бъде прегледана и цената на билета за Зооградината, който сега е 1 лев за гости от 7 до 18 години, 2 лв. за възрастни и без такса за малчугани до 7-годишна възраст. „ Цените на електрическата енергия са нараснали фрапантно, а отоплението на жителите на Зоопарка е на ток. Консумативите и храните също са с друга покупвателна стойност. Разбира се, че няма да търсим само и единствено облага. Вярвам, че Общинският съвет ще вземе обосновано и рационално решение за размера на входната такса, когато пристигна този миг “, посочи още Милена Желева.   

Автор: Красимира Кънева,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР