Млад бял паун не успяха да спасят ветеринарите, след като

...
Млад бял паун не успяха да спасят ветеринарите, след като
Коментари Харесай

Бял паун загина след хранене от посетители със зрънчо в зоопарка в Стара Загора

Млад бял паун не съумяха да спасят ветеринарите, откакто бе „ сит “ с пакет зрънчо от гости.

Това заяви по Радио Стара Загора през днешния ден отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. „ Не хранете и не дразнете животните в зоопарка “, моли тя. „ Добрите планове не постоянно водят до положителни резултати. Точно това се случва и с храненето на животните. Две седмици към този момент от местообитанията им чиновниците вадят пакети от солети, зрънчо, снакс, вафли, бонбони и даже хамбургери. Солта и захарта за множеството животни са смъртоносни “, акцентира зам.-кметът. Тя добави още, че храната, която Общината обезпечава за жителите на Зооградината е съобразена с типа им, качеството е високо, а количеството е задоволително. „ Наблюдаваме, че максимален интерес за хранене има при маймуните. Напомням, че това може да е рисково освен за тях, само че и за децата, които минават преградата и подават солета към животното “, сподели още Желева.

Във фейсбук страницата на Зоопарка, шефът му – доктор Ивелина Илиева, неотдавна показа, че с изключение на останки от човешка храна, в клетките на животните има изхърлени и разнообразни найлонови и хартиени опаковки и боклуци. Това също е неприемливо и може съществено да заплаши освен чистотата, само че и здравето им.

От думите на зам.-кметът, табелите, които се намират в Зоопарка са задоволително на брой, а разпоредбите са сходни и при другите зоокътове в страната и чужбина. „ Ще стартираме осведомителна акция и редица начинания, с цел да подчертаваме върху тях. Радвам се, че локалните медии откликват и ще работим дружно по тематиката “, добави тя.

Някои от главните проблеми, за които посетителите алармираха след отварянето на актуализирания Зоопарк, бяха свързани и със скупчването на опашка на касата, както и „ криене “ на животните във вътрешните им пространства. Милена Желева разяснява, че през почивните дни през Зоокъта минават приблизително към 5 хиляди души. „ Животните имат потребност от акомодация и приучване към този засилен интерес на хората. Нормално е да се уединяват “. Системата за билети също е надградена и към този момент не е належащо да се влиза с обособен баркод, което сътвори напрежение в първия ден след отварянето на вратите и заработването на касата. „ Водим диалози и вървим, дружно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в посока онлайн опция за билет. Така няма да се постанова очакване пред касата, която постоянно е била единствено една “, добави отрасловият кмет.

В диалога в ефира на Радио Стара Загора се разбра още, че локалният зоопарк е притегателно място освен за жителите на общината. Любители на животните и разходките от прилежащите области Хасково, Пловдив, Нова Загора, Сливен също са чести гости.

Очаква се през есента да бъде прегледана и цената на билета за Зооградината, който сега е 1 лев за гости от 7 до 18 години, 2 лв. за възрастни и без такса за малчугани до 7-годишна възраст. „ Цените на електрическата енергия са нараснали фрапантно, а отоплението на жителите на Зоопарка е на ток. Консумативите и храните също са с друга покупвателна стойност. Разбира се, че няма да търсим само и единствено облага. Вярвам, че Общинският съвет ще вземе обосновано и рационално решение за размера на входната такса, когато пристигна този миг “, посочи още Милена Желева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР