Мийте ръцете си поне 20 секунди, ваксинирайте се и си

...
Мийте ръцете си поне 20 секунди, ваксинирайте се и си
Коментари Харесай

16 милиона в САЩ засегнати от ковид и грип, 11 000 починали за последните 3 месеца

Мийте ръцете си най-малко 20 секунди, ваксинирайте се и си направете тест, поучават специалисти
По данни на Центъра за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати КОВИД-19 е водеща причина за приема в болница измежду респираторните вируси, оповестява Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата седмица в 25 американски щата са регистрирани високи или доста високи равнища на респираторни болести с температура, кашлица и други признаци. Това е по-малко спрямо 37 щата през миналата седмица, оповестиха от Центъра.

От началото на октомври до момента през този сезон са регистрирани минимум 16 милиона болести в Съединени американски щати, 180 000 хоспитализации и 11 000 смъртни случая от грип. Центърът заяви, че 47 деца са умряли от грип.

Януари може да бъде най-лошият месец за тези болести. При ниските равнища на имунизация какво можете да извършите, с цел да се предпазите от респираторни вируси, в това число грип, КОВИД-19 и респираторно-синцитиалния вирус (RSV)?

СПАЗВАЙТЕ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА

Миенето на ръцете продължава да е от решаващо значение за понижаване на разпространяването на вирусните инфекции. Не бързайте, когато се миете. Препоръчително е да миете двадесет секунди. Ако се чувствате неуместно да изпеете два пъти " Честит рожден ден ", до момента в който се търкате със сапунена вода, бройте до 20. Бавно.
Използвайте дезинфектант за ръце с 60% алкохол, когато нямате достъп до вода и сапун.
Също по този начин носете маска тук-там с доста хора. Увеличете вентилацията на работното си място и в дома си.

НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ДА съдебна експертиза ВАКСИНИРАТЕ

В Съединени американски щати единствено 17 % от подлежащите на имунизация са получили обновената ваксина против КОВИД-19, която обезпечава добра отбрана против преобладаващия в този момент вид JN.1.
Все още не е късно да се ваксинирате против КОВИД. Докато го вършиме, уверете се, че сте си създали годишната противогрипна ваксина. Лицата на 60 и повече години може да си създадат ваксина против RSV, която се предлага и по време на бременност за попречване на RSV при бебетата.

КОГАТО ИМАТЕ ДЕЦА ВКЪЩИ

Малките деца като че ли прихващат всички патогени в близост. Могат ли родителите им да избегнат разболяване?
По това време на годината децата се намират в затворени пространства наоколо до други деца, допират едни и същи играчки и повърхности, споделя Дженифър Сони от Училището за медицински сестри към Вашингтонския университет в Сиатъл. Някои от тях не са се научили да поставят ръка пред устата, до момента в който кашлят, и просто не са били изложени на доста заболявания, тъй че имунната им система към момента се развива.
Важно е да се грижите за себе си, в случай че сте родител или аставник на дребни деца, споделя Сони, която е някогашен президент на Националната асоциация на практикуващите медицински сестри в педиатрията.
" Знаем, че в случай че сте лишени от сън, обезводнени или преживявате огромен стрес, това може да заплаши имунната ви функционалност ", сподели Сони.
Да имаш дребни деца е доста отговорно, " тъй че всички тези препоръки би трябвало да се поясняват в подтекста на действителността ", сподели тя. " Дори да вършиме всичко вярно, децата въпреки всичко ще се простудят. "
Специална забележка, в случай че бебето ви е болно: Добре е да имате вкъщи капки с физиологичен разтвор и спринцовка. Те могат да се употребяват за изчистване на слузта от дребните ноздри.
" Капнете няколко капки физиологичен разтвор в едната ноздра и по-късно изтеглете секрета, по-късно повторете и на другата ноздра ", сподели Сони. " Ако вършиме това преди хранене и сън, ще ви помогне доста ".
Домашният комплект за деца може да включва също парацетамол или ибупрофен за тресчица, кърпички за хрема и бутилки с вода за поддържане на хидратацията.

НАПРАВЕТЕ ТЕСТ

Ако въпреки всичко се разболеете, бързото проучване може да помогне да се дефинира дали имате КОВИД-19 или грип. Това е значимо, с цел да се види дали имате потребност от някое от медикаментите, които могат да оказват помощ за попречване на тежко заболяване - паксловид за КОВИД-19 и тамифлу за грип.
Ако не разполагате с комплект за тестване вкъщи, потърсете лаборатория или здравен център покрай дома си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР