Мицотакис обеща, че ще бъдат предприети действия за увеличаване на

...
Мицотакис обеща, че ще бъдат предприети действия за увеличаване на
Коментари Харесай

Предизборната кампания в Гърция започва предсрочно след скандал с подслушване

Мицотакис даде обещание, че ще бъдат подхванати дейности за увеличение на прозрачността над разследващите служби

Разкритията за подслушването на телефона на гръцкия опозиционен политик Никос Андрулакис, както и на най-малко един публицист, от гръцкото разузнаване основават нова конспирация в политическия живот на Гърция няколко месеца преди постоянните парламентарни избори, които би трябвало да се произведат през лятото на 2023 година, и разклащат ръководството на Нова народна власт, което към този момент е под напън след компликациите към пандемията от КОВИД-19, войната в Украйна и свързаната с нея енергийна рецесия, съобщи.

Скандалът избухна в края на предишния месец, когато Никос Андрулакис, евродепутат и водач на третата политическа мощ – лявоцентристкото ПАСОК-Движение за смяна, подаде тъжба, че през 2021 година диалозите му са били подслушвани с шпионския програмен продукт „ Предътър “ (Predator).

Няколко дни по-късно ръководителят на гръцката Национална разследваща работа Панайотис Кондолеон съгласно осведомени източници е признал пред парламентарна комисия, че разузнаването е подслушвало финансовия публицист Танасис Кукакис, помощник на СиЕнЕн-Гърция. В началото на август пък Кондолеон беше заставен да подаде оставка, след което последва разкритието, че разузнаването е шпионирало и водача на ПАСОК.

Вълната от разкрития накараха премиера Кириакос Мицотакис да направи послание към нацията, в което изрично отхвърли изказванията, че е знаел за подслушванията. Той посочи, че те са били осъществени законно, само че са били политически неприемливи и ги дефинира като неточност. Мицотакис даде обещание, че ще бъдат подхванати дейности за увеличение на прозрачността и парламентарния надзор над разследващите служби. От своя страна представителят на държавното управление Янис Иконому съобщи, че разузнаването не е придобивало и не е употребило шпионския програмен продукт.

Независимо от това гръцката съпротива не пропуща да се възползва оптимално от обстановката, още повече, че след поемането на властта през 2019 година Мицотакис сложи разузнаването под собствен надзор и по тази причина среща компликации да показа обстановката като неволна чиновническа неточност. Не е инцидентно, че поради абсурда се отдръпна и основният секретар на премиера Григорис Димитриадис. Андрулакис упрекна Мицотакис, че методично заобикаля да дава пояснения за проникването на разследващите служби в страната, а водачът на главната опозиционна мощ СИРИЗА и някогашен министър председател Алексис Ципрас съпостави обстановката с аферата „ Уотъргейт “ и прикани премиера да подаде оставка. Ципрас изиска и Народното събрание да приключи прибързано ваканцията си и да разиска незабавно обстановката – искане, което Мицотакис беше заставен да одобри и да свика Народното събрание седмица по-рано, на 22 август.

Въпреки че парламентарните избори в Гърция по график са след съвсем цяла година, абсурдът с подслушванията евентуално ще се задържи в центъра на политическия спор, още повече, че левицата обичайно упреква ръководещата сега дясноцентристка Нова народна власт в податливост към полицейщина и корист със силовите структури. Кой обаче ще извлече най-големи изгоди от това към момента остава неразбираемо. Анализаторите чакат първите социологически изследвания след началото на аферата, които към този момент са поръчани, само че ще бъдат оповестени едвам през последната седмица на август.

Повечето коментатори са единни за това, че абсурдът ще засегне отрицателно политическия рейтинг на ръководещите. В коментар, оповестен в портала sofokleusin.gr, се споделя, че съгласно осведомени с изследванията на социолозите Нова народна власт губи евентуални гласове основно в центристкото и демократично пространство, които се ориентират към ПАСОК. От друга страна СИРИЗА притегля основно последователи, които на предходните избори са дали своят вот за крайнолеви партии, останали отвън Народното събрание.

Проучванията обаче демонстрират огромни отклонения във връзка с действителните загуби на ръководещата партия и на облагите на опозиционните. Според едно от допитванията Нова народна власт губи поддръжката на под 1 % от гласоподавателите, до момента в който при другите две загубите на ръководещата партия са надлежно 1,8 и 2,2 %.

Анкетите демонстрират, че СИРИЗА има дребен капацитет да притегли гласоподаватели на Нова народна власт. Очевидният печеливш наподобява ПАСОК, чийто водач е жертвата в абсурда, а въпреки това – центристкият и демократичен профил на придвижването го прави по-вероятен избор на разочаровани гласоподаватели на Нова народна власт. Изглежда, че ПАСОК към този момент се пробва да преодолее и срутва, който претърпя след началото на икономическата рецесия от 2011 година, която го запрати на трето място в желанията на гласоподавателите и някъде в периферията на главния конфликт сред Нова народна власт и новоизгрялата антисистемна СИРИЗА. Амбициите на новото управление на придвижването в лицето на Никос Андрулакис за нов напредък личат и от връщането на името ПАСОК и на обичайното му лого след години на „ ребрандиране “ в границите на обединението, известна до неотдавна единствено като „ Движение за смяна “.

Някои анализатори, представени в портала in.gr, обаче са скептични, че ПАСОК толкоз елементарно ще успее да използва абсурда като трамплин преди идните избори. Те показват, че в среда на изострено политическо опълчване печелят първите две политически сили, което въздейства негативно на резултатите на третата.

Очакванията, че абсурдът с подслушванията ще докара до някакви непосредствени огромни политически разтърсвания или даже до оставка на кабинета, най-вероятно са пресилени. Правителството наподобява решително, че всякакво следене е било осъществено в границите на закона. Освен това от неназовани източници се появиха информации, че подслушването на Андрулакис е било осъществено по искане на Украйна и Армения – нещо, което посолствата на двете страни в Атина разпалено отхвърлиха. Каквато и да е обаче истината зад дейностите на гръцкото разузнаване, има подозрения, че фактически ще има воля да се стигне до дъното на нещата. По-вероятното развиване е опозицията да се опита да употребява тематиката политически до изборите и то най-вече в посока на разколебаване и демотивиране на гласоподавателите на Нова народна власт, в сравнение с за фактически да ги притегли на своя страна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР