Митрополитите се покланят пред тленните останки на патриарх Неофит в

...
Митрополитите се покланят пред тленните останки на патриарх Неофит в
Коментари Харесай

Митрополитите се покланят пред тленните останки на патриарх Неофит в параклиса „Света Марина“, спуснаха траурните знамена на Ал. Невски

Митрополитите се покланят пред тленните остатъци на патриарх Неофит в параклис „ Света Марина “, спуснаха траурните флагове на „ Ал. Невски ” в София. Там е и духовенството от цялата Софийска митрополия.
Ще бъде отслужен трисагий или заупокойна молитва за душата на Негово Светейшество. След това Евангелието ще бъде четено от духовници без спиране досега, в който не бъде избран час за опелото и такова не се извърши.

Пред тленните остатъци на патриарха първо ще могат да се поклонят духовници,

членовете на Светия Синод, а по-късно такава опция би трябвало да имат и миряните.

 Митрополитите се покланят пред тленните остатъци на патриарх Неофит, спуснаха траурните флагове на Ал. Невски в параклиса Снимка: SafeNews

 

SafeNews напомня, че на съвещанието в 14:00 ч. Светият Синод би трябвало да дефинира кой ще поеме краткотрайното управление на Православната ни черква, след кончината на патриарх Неофит. Очаква се да бъде избрана и датата за поклонението и погребението на Негово Светейшество.
Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след гибелта на предходния.

Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.
Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР