Митрополитите Григорий и Данаил отиват на втори тур за избор

...
Митрополитите Григорий и Данаил отиват на втори тур за избор
Коментари Харесай

Изборът на Патриарх: Митрополитите Григорий и Данаил се класираха за втори тур

Митрополитите Григорий и Данаил отиват на втори тур за избор на нов патриарх, предава Българска национална телевизия. 

Пуснати са 138 бюлетини. Нужни са 2/3 от гласовете на всички 138 делегати, с цел да бъде избран новият нравствен лидер у нас.

64 гласа са за врачанския митрополит Григорий, 51 гласа за видинския митрополит Даниил, 19 са гласовете за Гавриил Ловчански, а 4 са недействителните бюлетини. 

Четвъртият църковно-народен събор е открит, България избира своя нравствен лидер всред трима претенденти – Григорий, Гавриил и Даниил, които да наследят починалия патриарх Неофит, съобщи БГНЕС.

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, митрополитите и епископите поведоха делегатите на Патриаршеския изборен църковен събор от Синодалната палата към Българската академия на науките (БАН).

Съборът беше открит откакто беше направена инспекция на делегатите. От 140 претенденти, които се записаха през вчерашния ден, участваха 138. Според устава на Българската православна черква е нужен кворум от 105 души.

В зала " Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките бе гласувано изборното бюро, след което 138-е делегати на Четвъртия Патриаршески изборен църковен събор се върнаха в Синодалната палата, където ще бъде запечатана изборната урна. Гласуването стартира в 9.15 ч. и ще завърши в 12 ч.

Изборно бюро е в състав отец Михаил Михайлов, отец Борис Петров, Борис Калибацев и доцент Николай Янев.

В Светия Синод към този момент гласоподава митрополит Григорий и останалите митрополити. 

 

Кандидатите са трима - са врачанският митрополит Григорий, ловчанският Гавриил и видинският Даниил. Гласуването ще бъде скрито. В него с изключение на висшите духовници вземат участие клирици и миряни от всяка епархия, както и монаси и представители на духовните учебни заведения.

 Според устава на Българската православна черква, претендентите за патриарх би трябвало да са навършили 50 година и да са били отпред на епархия най-малко 5 г.  За нов нравствен лидер ще бъде определен този кандидат, който получи две трети от гласовете.

Представители на поместните църкви дойдоха в църквата " Света Неделя ", където се отслужва литургия.

На литургията дойде и вселенският патриарх Вартоломей отпред на 10-членна делегация. За пръв път в църковната ни история представителят на Фенер участва на интронизация на български патриарх.

 
 Vselenski Patriarh Снимка: БГНЕС
В същото време в Синодалната палата се организира избор за новия български патриарх.

След като бъде определен четвъртият български патриарх,започва интронизацията, която ще се организира в катедралния храм Свети Александър Невски.

Той беше затворен още през вчерашния ден, с цел да се приготви за церемонията. Там бяха положени мощите на последния български патриарх преди рухването на България под османско господство Свети патриарх Евтимий. Те бяха донесени от Бачковския манастир. Светинята е сложена до чудотворната икона на Майката Божия – „ Достойно есть “, където новият глава на българската черква в символ на последователност ще се поклони на предшественика си и ще измоли от него покровителство и помощ.

В понеделник заран новият български патриарх ще отслужи първата си литургия като глава на българската православна черква.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР