Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий отказа да се

...
Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий отказа да се
Коментари Харесай

Митрополитът на Украйна отказа да се срещне с екзарсите на Константинополската патриаршия

Митрополитът на Киев и цяла Украйна Онуфрий отхвърли да се срещне с изпратените от Константинополската черква двама американски екзарси, които са натоварени от патриарх Вартоломей с подготовката за даването на автономия на украинската черква, предава ТАСС.
" Смятаме, че представителите на Константинополската патриаршия, които дойдоха в Украйна с сложена задача, се намират тук и работят антиканонично. Затова, когато те насочиха молба да бъдат признати от предстоятеля на нашата черква, то митрополит Онуфрий изрично отхвърли ", съобщи Борисполският и Броварски митрополит Антоний.
Той разясни, че екзарсите е трябвало да съгласуват идването си в Украйна с Украинската православна черква — Московска патриаршия.
" Въпросните епископи дойдоха не като поклонници, а с ясно сложена цел, с цел да осъществят някакви свои планове. Отчитайки всичко това, ние сме длъжни да установяваме отсъствието на какъвто и да е било директен разговор с Фенер ", посочи митрополит Антоний.
Припомняме, че на 7 септември Вселенската патриаршия назначи двама екзарси от Съединени американски щати и Канада, които да се заемат „ с подготовката за даряване автокефалност на православната черква на Украйна “. От Руската православна черква (РПЦ) заплашиха, че в случай че Константинопол легитимира църковния ерес като даде автономност на Украинската черква, то РПЦ е подготвена да прекъсне каноническото общение с Вселенската патриаршия.
След като Константинопол не промени решението си, на 14 септември Светият синод на Руската православна черква взе решение да прекрати споменаването на името на Вартоломей в границите на богослуженията. Това обаче към момента не значи цялостен раздор сред двете църкви.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР