Митрополит Григорий: Новият патриарх трябва да е достоен архипастир Врачанският митрополит

...
Митрополит Григорий: Новият патриарх трябва да е достоен архипастир
Врачанският митрополит
Коментари Харесай

Митрополит Григорий: Новият патриарх трябва да е достоен архипастир

Митрополит Григорий: Новият патриарх би трябвало да е заслужен архипастир

Врачанският митрополит Григорий, който се спряга за любимец за нов български партиарх излезе с значимо обръщение с коментар преди избора през днешния ден. В момента той е наместник-председател на Светия Синод на Българската православна черква и един от претендентите за глава на БПЦ.

„ Бъдещият патриарх би трябвало да бъде свещеник, който в действителност да бъде заслужен архипастир и да води българския народ и Българската православна черква към Царството божие. Да сплоти всички – клир и народ в името на Бог “

Очакванията му за Събора, на който ще бъде определен духовният татко на българите, са той да бъде извършен в естествена конюнктура и да се съблюдава Устава на БПЦ.

Митрополит Григорий: Новият патриарх би трябвало да е заслужен архипастир 30.06.24 09:34 Ето кой е любимецът за нов български патриарх! 30.06.24 09:06 След „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия също изиска третия мандат 30.06.24 08:42 Обявяват през днешния ден новите цени на тока, водата и парното 30.06.24 08:15 Въвеждат промени при подмяната на персонална карта и шофьорска брошура 30.06.24 07:47

„ Зависи от самите гласоподаватели, Бог само знае кой ще бъде идващият патриарх “, разгласи в допълнение Григорий.

напомня, че претендентите за патриарх на Българската православна черква са трима.

Според осведомени с най-големи шансове за поста е 53-годишният Григорий Врачански, който бе определен измежду тримата кандидати още на първия тур с 11 гласа (от общо 14). Реално, нито един от другите двама не събра толкоз, отчитайки, че бяха посочени чак след 30-тия и 40-тия кръг. Голямото му преимущество е точно опитът и това, че дефакто към този момент извършва функционалностите на патриарх като наместник-председател до избора на нов подобен.

Другите двама кандидати имат нетипично опълчване – Ловчанският митрополит Гавриил е най-възрастният (74 години), а Видинският митрополит Даниил – най-младият (52 години). Извън това обаче и двамата имат много общи възгледи, като в никакъв случай не са крили проруските си позиции.

Малко след началото на спора сред Русия и Украйна и откакто Москва към този момент беше оповестила България за неприятелска страна, Гавриил взе участие в литургия в Руската черква с външния министър на Московската патриаршия митрополит Антоний.

Даниил пък бе измежду хората, които реагираха извънредно остро след затварянето на Руската черква предходната година, изразявайки явното си оскърбление от решението представителят й, архимандрит Васиан и негови двама духовници, да бъдат изгонени по съмнения в шпионаж.

Още вести четете в: България, Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР