Митрополит Григорий, кметът Даниел Панов и много вярващи посрещнаха на

...
Митрополит Григорий, кметът Даниел Панов и много вярващи посрещнаха на
Коментари Харесай

След 7 века св. Петка Търновска се завърна символично в старата столица

Митрополит Григорий, кметът Даниел Панов и доста вярващи посрещнаха на Малка Богородица в Търново плащеницата на св. Петка Търновска. Тя идва от румънския град Яш като подарък от Румънската православна черква. Одеждата на светицата настойничка бе донесена от румънска делегация, импортирана в катедралния храм по червен килим и с военни почести, а пред църковните двери ковчежето със светинята бе покрито ритуално с националния байрак.

На литургията по посрещането на плащеницата в деня на народен печал беше почетена паметта и на жертвите от наводненията по южното Черноморие.

" Заедно с нашата наслада тук, ние насочваме и нашите молебствия за упокоение, защото през днешния ден е ден на печал за издавените няколко наши чада на Южното Черноморие. Затуй насладата ни ще бъде по-умерена, тъй като би трябвало да помолим св. Петка Търновска да се застъпва пред Бога за душите на тези, които от нас са си отишли ", сподели дядо Григорий.

Мощите на света Петка са пренесени в столично Търново от Цар Иван Асен Втори, където се съхраняват близо два века. " Когато през 1393 година Търново пада под турска власт, съумяват да скрият мощите на св.Йоан Рилски, а тези на света Петка да ги занесат във Видин. 1396 година и Видин пада, тогава ги занасят в Белград. През 1521 година Сюлейман Великолепни завладява Белград и заповядва мощите да се занесат в Константинопол. Оттам са изкупени от Йон Василий Воевод против погашение задълженията на византийската патриаршия. Така мощите попадат в град Яш в Румъния. Сега ние имаме утехата, да дойдат тези мощи с благословението на Негово светейшество румънския патриарх Даниил, който преди 40 година беше мой преподавател в Швейцария ", описа пред " 24 часа " дядо Григорий.

8 години са траяли договарянията с румънската страна Велико Търново да получи плащеницата на настойничката на България и на града, разясни кметът Даниел Панов.

" Света Петка е била знак на добротата, на единението. Този ден е незабравим за Велико Търново, тъй като тя носи очакване на всички нас, че ще стартират да се случват положителни неща за българския народ и за Велико Търново “, сподели тоа.

" 7 века откакто мощите на светицата настойничка напущат старопрестолния град, тя се завръща алегорично, с цел да донесе избавление ", разясниха между тях поклонници, пристигнали да се допрян до свещената светиня.

Тя ще остане за непрекъснато в катедралния храм " Рождество Богородично ", а на Петковден ще бъде занесена за поклонение в новата черква на името на Св. Петка.

Дима Максимова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР