Митрополит Дометиан е починал след продължително боледуване, съобщава БНТ. В

...
Митрополит Дометиан е починал след продължително боледуване, съобщава БНТ. В
Коментари Харесай

Издъхна митрополит Дометиан

Митрополит Дометиан е умрял след дълготрайно боледуване, оповестява Българска национална телевизия. В идващите дни Светият синод на Българската православна черква би трябвало да се събере изключително, с цел да реши по кое време да бъде погребението. Веднага по-късно ще стартират разискванията кой да го наследи.
Истинското име на Видинския митрополит беше Димитър Топузлиев. В началото на 2012 година се разбра, че той е бил сътрудник на Шесто ръководство на Държавна сигурност, като псевдонимът му е бил Добрев. Все още има непокътнати собственоръчно написани агентурни сведения и други данни от работното му дело.

По време на разкола в българската черква Дометиан остана правилен на Светия синод на Българската православна черква и не се причисли към така наречен "алтернативен синод " на митрополит Пимен Неврокопски.

От 1 ноември 1970 година до 1 март 1979 година Дометиан е основен секретар на Светия синод. След това ръководи българската Акронска епархия в Съединени американски щати, като остава там до 1983 година След завръщането си в България е викарий на Софийския митрополит. На 26 юли 1987 година е определен за Видински митрополит.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР