Митов по време на разпита му в столичното следствие през

...
Митов по време на разпита му в столичното следствие през
Коментари Харесай

Делото срещу ексвъншния министър Даниел Митов не можа да тръгне


Митов по време на разпита му в столичното разследване през есента, сн. БГНЕС

Специализираният углавен съд отсрочи разпоредителното съвещание по делото, с което започва активността си - против някогашния министър на външните работи Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин, поради отсъствието на бранителя на Митов.

Бившият външен министър е упрекнат в това, че ощетил ведомството с близо половин милион лв. като дал парите на туроператор, който имал контракт с Министерството на земеделието и храните за обезпечаване на самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при командировки на чиновници на агроведомството. Митов изискал същата услуга за своите чиновници, само че не планувал финансов надзор върху осъществяването на съглашението. Ангеличин е упрекнат в занемареност за дейности, свързани с този случай.

Това е първото от така наречен каузи за корупция по високите етажи на властта, които от 5 ноември към този момент се гледат от Специализирания углавен съд. Затова и по него, със заповед на основния прокурор Сотир Цацаров, ще се явява прокурорът от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, която е работила по досъдебното произвеждане и е създател на обвинителния акт против Митов и Ангеличин. Тя ще работи дружно с още двама прокурори по случая.

" Нормално е като човек осведомен с детайлите да съм командирована ", разяснява прокурор Бецова пред публицисти, само че отхвърли да каже повече детайлности за обвиняването.

Случаят още веднъж ще се гледа на 16 февруари, защото юристът на Митов е в годишен отпуск и по този начин не може да се даде ход на съвещанието. Съдът разпореди да бъде изпратена призовка до Министерство на външните работи и Министерството на финансите, които да обезпечат собствен представител за идващото съвещание.

Пред медиите Митов сподели, че няма нанесени материални вреди на Министерство на външните работи и това е било открито от прокуратурата, и че " няма нищо ненормално или несъобразно със закона " едно министерство да подпише с друго краткотрайно обезпечаване на самолетни билети. По думите му това е правено неведнъж в българската административна процедура и няма нищо неправилно в този случай.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР