Митническите санкции на САЩ срещу редица европейски стоки ще засегнат

...
Митническите санкции на САЩ срещу редица европейски стоки ще засегнат
Коментари Харесай

Митата на САЩ срещу ЕС ще засегнат първо американците, предупреди Еврокомисията

Митническите наказания на Съединени американски щати против редица европейски артикули " ще обиден на първо време и на първо място американските консуматори и компании ", предизвести през вчерашния ден представителят на Европейската комисия Даниел Росарио, представен от " Франс прес ". Той изрази страдание за решението, оповестено в сряда от Съединени американски щати, и разяснява, че това ще усложни напъните за реализиране на приятелско съглашение сред двете зони.

" Ако Съединени американски щати наложат наказания, те ще подбуден и Европейски Съюз да направи същото ", сподели Росарио на конференция на Еврокомисията.

Диалогът не е пресечен, защото от американска страна към момента се твърди, че се " чака да стартират договаряния " с Европейския съюз. Европейски Съюз също оставя вратата отворена: " Взимаме поради изказването на американския търговски представител, че Съединени американски щати са възнамерявали да договарят с Европейския съюз за да решат този проблем ", сподели представителят.

Американските мита върху артикули от Европейски Съюз ще обиден италиански селскостопански артикули на стойност към половин милиард евро годишно, заяви асоциацията на италианските аграрни производители " Колдирети " (Coldiretti).

Митата на Съединени американски щати ще обиден 25 % от продуктите " Произведено в Италия " на стойност към половин милиард евро с включването в " черния лист " на сирената и други млечни произведения, морските артикули, цитрусите, соковете и ликьорите, се показва в изказване на уеб страницата на асоциацията. Пощадени са италианското вино, зехтин и паста.

Според " Колдирети " най-силно осъдени са производителите на обичайните сирена пармезан и грана падано. Износът им през 2018 година е достигнал 150 милиона евро. Той непрекъснато пораства - единствено през първото тримесечие нарастването в експорта на тези сирена е 26 %. Митата за тях в този момент на процедура се утрояват - от 15 % до 40 % от цената на продукта, прецизира асоциацията.

" Колдирети " добавя, че френското и испанското вино и зехтин не са пощадени от американските мита, което цели " ерес в Европейски Съюз ".

Ответни ограничения

Френското държавно управление разгласи, че Европейски Съюз ще отговори с " ответни ограничения " на решението на Съединени американски щати да наложат мита върху огромна част от продуктите за експорт на съюза, от сирене до вино, съобщи " Асошиейтед прес ".

Говорителят на френското държавно управление Сибет Ндиайе сподели през вчерашния ден в ефира на телевизия Бе Еф Ем: " Опитахме се да понижим това комерсиално напрежение, само че в случай че те не са в въодушевление за помиряване, явно Европа ще даде отпор ".

Маслините, киселото мляко, плодовете и огромните самолети са част от износа на Европейски Съюз, който Съединени американски щати възнамеряват да обложат с мита, откакто получиха в сряда зелена светлина от Световната комерсиална организация като последица от решението да се дефинират като противозаконни дотациите от Европейски Съюз за самолетния колос " Еърбъс " (Airbus).

Влиятелната немска промишлена асоциация (BDI) оповести, че оповестените от Съединени американски щати проекти да наложат мита на стойност 7.5 милиарда $ върху вноса от Европейски Съюз са " разочароващи ". Германската браншова организация разяснява, че митата са законни от юридическа позиция след постановлението на Световната комерсиална организация, само че " в това време са извънредно нездравословни за икономическите и политическите връзки ".

Председателят на немската промишлена асоциация Йоахим Ланг сподели, че е " разочароващо, че Съединени американски щати употребяват обстановката, с цел да засилят продължаващите търговски разногласия ". Според него това прави договарянията за намиране на решение още по-тежки, защото се основава " в допълнение и излишно комерсиално напрежение ". " Има риск доста промишлени браншове от двете страни на Атлантика да се окажат в губеща обстановка ", съобщи Ланг.

Германският министър на финансите Олаф Шолц изиска Европейският съюз да реагира " уверено, само че премислено " на глобите против европейски артикули, оповестени от Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес. " Ние ще реагираме уверено, само че премислено на тази нова обстановка ", сподели министърът пред в. " Билд ". В един световен свят комерсиалните спорове не са от изгода за никого и последните месеци го демонстрираха, добави Шолц.

Вносът от Европейски Съюз, който ще бъде глобен от Вашингтон, е на стойност от 7.5 милиарда $. Митата, които ще влязат в действие на 18 октомври, ще бъдат 10 % за европейските самолети и 25 % за всичко останало. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР