Митническите процедури по внос, износ и транзит са дигитализирани на

...
Коментари Харесай

Кольо Колев, Агенция „Митници“: Митническите процедури по внос, износ и транзит са дигитализирани на 100%

Митническите процедури по импорт, експорт и пренос са цифровизирани на 100% с помощта на въвеждането на новите версии на осведомителните системи в Агенция „ Митници “. Това съобщи в изявление за „ Българска телеграфна агенция “ Кольо Колев , шеф на дирекция „ Информационни системи и аналитична активност “ в Агенция „ Митници “.

Дигитализацията беше приключена в границите на план „ Надграждане на главните системи на Агенция „ Митници “ за даване на данни и услуги – БИМИС (фаза 3) “, сбъднат с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ , съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.

Колев, който е и началник на плана добави, че осведомителните системи обезпечават цялостна наличност на услугите , в това число по време на внедряване на нови версии на осведомителните системи.

„ За потребителите няма спиране на даването на услугата. Това е значимо за икономическите оператори, тъй като всяка една вносна или износна интервенция е обвързвана с действителна логистика, която се възнамерява авансово. Когато осведомителните системи на Агенция „ Митници “ работят без спиране, няма престой, няма загуби, които да бъдат осъществени от комерсиалния бранш. Освен непрекъсната досегаемост на услугите е обезпечено и тяхното опростяване за потребителите. 60 на 100 от фирмите считат, че новите осведомителни системи водят до опростяване на процедурите и надлежно до облекчение на изискванията за правене на бизнес в нашата страна в ролята й както на насочно, по този начин и на получаващо, по този начин и на директно митническо институция. Опростяването води до икономисване на 58 000 човекодни в годината, което е към 9 милиона лв. спестовност от разноски на труд “ , сподели още Кольо Колев.

Агенция „ Митници “, както и останалите митнически администрации на страните членки на Европейски Съюз, извършват ИТ стратегия, обвързвана с най-голямата митническа промяна във приемането на нов Митнически кодекс на Съюза. Изпълнението на ИТ частта на тази митническа промяна се контролира от работна стратегия , която е призната от Европейска комисия и дълголетен стратегически проект за осъществяване на осведомителните системи.

„ За наслада на България всички задължения, които имаме във връзка с Многогодишния стратегически проект, са изпълнени в точния момент. България е измежду първите седем страни от Европейския съюз, внедрили фаза 5 на преноса, като през 2024 година се чака още 19 страни да се причислят към новата директна система, включително Унгария, Гърция, Холандия и Турция. Това е огромен триумф за нашата администрация “ , разяснява Кольо Колев, шеф на дирекция „ Информационни системи и аналитична активност “ в Агенция „ Митници “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР