Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската

...
Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската
Коментари Харесай

Как и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай

Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската делегация за ЕКСПО 2021, които са пренасяли в ръчния си багаж имитация на. То е трябвало да бъде експонирано в българския павилион, написа на страницата си във фейсбук уеб сайтът Bird.bg.

" В Дубай арестуваха имитация на панагюрското златно богатство за Експо 21

Вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за Експо 2021, които са пренасяли в ръчните си багажи имитация на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, само че сега е задържано от локалните митници.

Предметите с обща маса към 6 кг. чисто злато не били завършени като експорт на българската митница. За произхода им имало единствено писмо, че не са оригинал и културна полезност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, само че са задържали предметите, защото е налице нарушаване на митническото законодателство. Де юре е налице противозаконен импорт на 6 кг. от скъпия метал в ОАЕ.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на стопанската система, под чиято шапка е организацията на българското присъединяване в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за експорт, което довело до неприятния случай.

Уточнение: В първичната обява допуснахме фактологическа неточност. Репликата на съкровището не тежи 9 кг., а към 6 кг. Извиняваме се на читателите. "



Ето какво обясниха по-късно през днешния ден от Министерството на стопанската система в своя:

" Във връзка с публикуваната информация по отношение на арестувани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, поради преместването на имитация от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви осведомяваме следното:

Лицата не са чиновници на Министерството на стопанската система, а са представители на консорциума, който извършва публичната поръчка, за образуване представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското присъединяване в Изложението Министерството на стопанската система е оповестило социална поръчка за реализатор и има подписан Договор № 121/13.12 2019 година с ДЗЗД „ България ЕКСПО 2020 “, за обезпечаване на цялостната организация по подготовка, правене на идея и реализиране на присъединяване на Р България в Световното универсално ревю ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на стопанската система постоянно е оказвало подпомагане на изпълнителя при връзката му с институциите и е предоставяло нужната информация за сполучливото осъществяване на контракта.

Документите за износ/внос на културното завещание е трябвало да бъдат направени от компанията реализатор. Отговорността за преместването на предметите, както и за цялата галерия е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020 ".

Тази значима част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 писмено не е проучена и готова от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на стопанската система ще търси отговорност от изпълнителя. "

Според Закона за културното завещание формалните копия на съкровището са три – в Пловдивския археологически музей, в Панагюрския музей и в Националния исторически музей.

По-рано и Министерството на културата взе отношение по случая, само че бързо смъкна опровержението от страницата си във фейсбук. В опровержението се споделяше, че копието е предоставено на Министерството на стопанската система от Националния исторически музей, който не взе участие в експото в Дубай. На фейсбук страницата на министерството остана единствено сбитият коментар на служебния министър Велислав Минеков, че " казусът към този момент е решен ". 



Как е решен казусът не излиза наяве от сбития коментар на министъра. 

цитира по-рано сваленото опровергаване на Министерството на културата, в което се споделяше:
 Панагюрското златно богатство се завръща Панагюрското златно богатство се завръща
За поредна година Панагюрище е в трепетно очакване на оригинала на Панагюрското златно богатство, което популяризира средногорския ни град...

" Появилите се по-рано в електронни медии изявления по отношение на проблем с присъединяване на копия на движими културни полезности в българския павилион на „ ЕКСПО 2020 “ са напълно подправени ", декларират Министерството на културата и Националният исторически музей в публично известие и акцентират, че имат правилно подписан контракт с Министерството на стопанската система за проявлението на копие от съкровището в Дубай.

Те са безапелационни, че всички предмети за присъединяване в „ ЕКСПО 2020 “ са сложени в особено направени за задачата транспортни кутии, които обезпечават безвредното им преместване.

" Националният исторически музей има правилно подписан контракт с Министерството на стопанската система, уредник от българска страна, за присъединяване на копия на движими културни полезности в българския павилион на „ ЕКСПО 2020 “.

Служителите на Националния исторически музей напълно тъкмо са изпълнили всички клаузи на контракта и са спазили условията на българското законодателство, което елементарно може да бъде открито при документална инспекция ", споделят от Музея, представени от Българска национална телевизия.

" Няма арестувани чиновници на НИМ. Няма арестувани предмети. Истинската вест е, че всички предмети са сложени в особено направени за задачата транспортни кутии (видно от приложената снимка), които обезпечават безвредното им преместване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР