Митничарите на летище София задържаха над 5500 парчета кожи с

...
Митничарите на летище София задържаха над 5500 парчета кожи с
Коментари Харесай

Митничарите на летище София задържаха над 5500 парчета кожи с косъм

Митничарите на летище София задържаха над 5500 части кожи с косъм, оповестиха от организация " Митници ". На 12 ноември 2020 година пасажер с българско поданство идва с полет от Тел Авив, Израел, и минава през " червен кулоар - за обявление " на Терминал 1 на Летище София, с цел да разгласи пренасяна от него валута.

При митническата инспекция на багажа му са открити недекларирани 5560 части кожа. По негови пояснения кожите са от съветски самур . Парчета от кожи не са оповестени пред митническите органи и за това му е формиран акт по член 233 алинея 1 от Закона за митниците.

Съгласно Регламент (ЕИО) № 3254/91 на Съвета такива кожи не могат да бъдат внасяни в Европейски Съюз , когато животните са уловени с клопки или отглеждани във ферми и умъртвени по нечовечен метод. Към сегашния миг няма данни за произхода и статута на кожите. Работата по случая продължава.

Задържането е в интервала на координираната от Световната митническа организация (СМО) и Интерпол интервенция " Thunder ", която се организира за трета поредна година в интервала 14 септември - 11 октомври и в която присъединяване взе и Агенция " Митници ". Фокус на интервенцията бяха типовете под отбрана на Конвенцията за интернационална търговия със застрашени типове от дивата фауна и флора (CITES).

В рамките на интервенция " Thunder 2020 " 103 държави-участнички са осъществили над 2000 арестувания, открити са 699 извършители. Задържани са над 1,3 т слонова кост, над 1 т люспи от панголин - тип мравояд (които се равняват на почти 1700 убити животни), 56.2 т морски артикули, 950 т дървесина и 15.9 т растения от предпазени типове. От трафик са избавени и 45 000 екземпляра живи животни и растения, в това число 1400 морски костенурки и 6000 яйца на сухоземна или морска костенурка, 1160 птици и 1800 влечуги.

Около половината (856 кг) слонова кост или общо 187 бивни са арестувани от митнически чиновници в Камерун на границата с Габон. Индийските митници засичат 18-тонна пратка от алено сандалово дърво, предопределена за ОАЕ. Мексиканските правоприлагащи органи избавят стара бяла тигрица, ягуар и четиримесечно лъвче, полицията в Зимбабве осуети прехвърлянето на 32 живи шимпанзета от Демократична Република Конго.

Успешните старания се коренят в дейното съдействие измежду всички участници, разяснява във връзка интервенцията генералният секретар на СМО доктор Кунио Микурия, съгласно който сходни акции потвърждават уговорката на митническата общественост, изразен в мотото за 2020 година " Устойчивост за хората, благополучие за планетата ". " Борбата с престъпността против дивата фауна и флора и горското стопанство освен е жизненоважна за опазването на нашата планета, само че също и за дълготрайното благополучие на националните стопански системи и популации ", добавя генералният секретар на СМО.

" Престъпността против дивата фауна и флора е рентабилен бизнес с всеобхватни и разрушителни последствия освен за околната среда, само че също и за обществото, публичното здраве и световната стопанска система ", съобщи Юрген Сток - общоприет секретар на Интерпол.

" Резултатите от интервенция " Thunder " демонстрират, че жизненоважната работа на страните да отговорят групово на престъпността против дивата фауна и флора продължава нестихващо макар предизвикателния световен подтекст ", сподели Ивон Хигеро - общоприет секретар на CITES.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР