Митничарите да задържат парите на хора, които преминават границата и

...
Митничарите да задържат парите на хора, които преминават границата и
Коментари Харесай

Запорират на границата пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв.

Митничарите да задържат парите на хора, които минават границата и ще пътуват към страни отвън Европейски Съюз и носят със себе си суми в брой над 30 хиляди лева, в случай че имат отговорности към хазната за над 5000 лева
Прочетете още
Това плануват промени във Валутния закон, които бюджетната комисия одобри на първо четене съвсем без диспути. Поправките в този закон са част от пакета законодателни промени, които би трябвало да бъдат признати, с цел да получим втория транш по Плана за възобновяване до края на годината.

Затова ръководителят на бюджетната комисия Йордан Цонев разгласи, че смяната влиза в зала още на следващия ден.

В момента, в случай че някой опитва да изнесе за страна отвън Европейски Съюз над 30 хиляди лева и има отговорности над 5000 лева към бюджета, митничарите само могат да не му разрешават да изнесе парите. Новото предложение, което се чака да бъде гласувано в пленарна зала планува парите да бъдат арестувани до 30 дни и да бъде известена Национална агенция за приходите. Така приходната организация има опция да изиска запор над тях, с цел да може с част от средствата, или с всичките, да се покрият задълженията на притежателя им към страната.

Режимът за пътувания със суми в брой към трети страни е по-строг, тъй като с тях нямаме съглашения за продан на данни за длъжници, за разлика от държавите-членки на Европейски Съюз, уточни 24 часа.

Остава задължението който придвижва през границата, без значение от това за къде пътува над 10 хиляди евро или равностойността им в друга валута да ги заявява на митницата. Ако го стори пренасяните пари към този момент ще бъдат иззети единствено, в случай че не може да бъде потвърден техния легален генезис. Ако притежателят им може да потвърди кой е техния източник, ще му бъде наложена единствено парична санкция.

При подозрения за собствеността, произхода и предназначението на пренасяни през границата пари, даже те да са под 10 хиляди евро, митничарите да имат право да събират информация за това кой придвижва пари, чия благосъстоятелност са, за кого да предопределени.
Друга смяна планува на границата към този момент да не се заявяват скъпоценни камъни. Облекчението обаче не важи за златни монети, кюлчета или буци злато, както и чекове или предплатени карти. За тях ще бъдат прилагани същите правила, както за преместване на пари в брой.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР