Митко стана цар Менелай, Мария ​- Атина Палада, а Нина

...
Митко стана цар Менелай, Мария ​- Атина Палада, а Нина
Коментари Харесай

С Омир на тениската и рокля на гръцка богиня СНИМКИ

Митко стана цар Менелай, Мария ​- Атина Палада, а Нина - Хубавата Елена с костюмите от тазгодишната сбирка на Професионалната гимназия по кожени произведения и текстил „ Д-р Иван Богоров “.

За девети път тя събира сътвореното в ателиетата по процедура на образователното заведение. През годините тематиките са били и стрийт мода, и готика, а в този момент подтикът пристигнал от изучаваната старогръцка литература. Тийнейджърите измъкнаха герои и претекстове всред страниците й и ги отпечатваха върху днешната младежка фланелка.

Така Янко облече тениска с амфора, Сашо ​- с профил на древногръцка жена, а Вели ​- с антични колони. Галерата на Одисей и дори поетесата Сафо са претворени върху фланелките от сбирката - с ръчни рисунки и принтове, реализирани посредством компютърно десениране.

Мъжките туники са от памук и коприна с орнаменти в златно

- знак на постоянно въртящото се слънце. А доста от роклите на девойките - от обичайните две елементи: долна пола хитон и горна - хематион.

Месеци наред машините прокарвали тегелите по бюстиета, шлейфове и орнаменти от кожа, тюл, дантела и златни ширити, с цел да оживеят моделите на учениците от компетентност „ Моден дизайн на бутикови дрехи “. И Поли да се трансформира в Афродита с рокля от плат фризе в екрю и златисто.

„ Колегите “ от „ Моделиране на кожно-галантерийни произведения “ подготвили коланите, чантите и други аксесоари.

Разглеждахме фотоси и илюстрации, само че се придържахме главно към концепциите на учениците, описа учителката по процедура инж. Валентина Георгиева. От випуск 2021 към този момент има зрелостници, които аплайват в региона на дизайна, други по образеца на преподавателите си желаят да учат педагогика.

Гергана Манева от 11. А има още една година да намерения кой е нейният път. Напоследък била заета по-скоро да измисли подобаващи старогръцки прически за девойките. Тийнейджърката от Ягодово учи за фризьорка. Това е детската й фантазия ​- откогато се помни, гледа клипчета и след това опитва на приятелки. Вече е докарала няколко с кичури и валиаж - техника, при която цветовете на косата преливат. Няма самообладание да приключи, с цел да си отвори салонче на село.

Харесва ми да моделирам и да върша хората красиви и щастливи

Най-трудното е да не се притесниш и да развалиш клиента, е схванала Гергана. Нейният тоалет е от кожена пола в златно и туника в шампанско, която Татяна от Царимир изрисувала асиметрично с претекст на слънца.

Роклята на Румяна пък събира погледите с изчистена линия от кожен стреч със златен ширит по ръба на бюстието, на колана и на подгъва. Зюмбюла пък развява черен шлейф от тюл с апликация от дантелени претекстове.

Пенка от 10. б клас би отишла с такава рокля и на бала си, само че за женитба е още рано - първо да приключи и да вземе специалността. Освен в подготвянето на моделите от годишната сбирка, се присъединила и в офанзивата за шиене на маски, когато стартира пандемията.

Всяка работа е сложна, до момента в който я подхванеш съществено

Малко се помъчихме, госпожите помогнаха, издава Нуретин. Той е роден в Турция, само че живее към този момент 12 година със фамилията си в село Динк. Всички във семейството са баничари. Нуретин рекъл да поеме по различен път, като избрал да учи по какъв начин се вършат бутикови дрехи, само че като се дипломира, ще свърне към фамилния бизнес - желае да кандидатства в УХТ и да стане висшистът вкъщи, който знае и рецептите, и технологиите, освен от старите бележници.

Рашко пък към този момент работи като коафьор и паралелно с това учи. Бил 9-годишен, когато чичо му Идрис Блек му посочил кое по какъв начин става в занаята. И през днешния ден се гордее, че към този момент има 8 години стаж. Сутрин върви на учебно заведение, вечер е в салона му. Страдат уроците, само че обичам работата, признава Рашко.

Зюмбюла Асенова към момента е осмокласничка в ПГКИТ „ Д-р Иван Богоров “, само че към този момент е осъзнала, че там ще научи освен фризьорството. За нея са доста значими препоръките на класната й Цветана Димитрова - да не се предава. Прилага ги и за същински значимите неща, и като почне да прави прически със комплицирани плитки на съседските девойки във Войсил.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР