Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов,

...
Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов,
Коментари Харесай

Ето ги имената на полицаите, които пребиваха протестиращите зад колоните! |

Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов - това са имената на служителите на реда, били протестиращи зад колоната на Министерски съвет по време на летните митинги, заяви ръководителят на краткотрайната парламентарна комисия Николай Хаджигенов.

Стана ясно още, че на четирима от тях са наложени дисциплинарни санкции за упражнено принуждение върху протестиращи. Андонов е осъден със " възбрана за повишение в служба " за период от 2 години, а Стоименов - за 1 година. Димитрова и Алиев са осъдени с " неодобрение " за период от 6 месеца.

Идентификационните номера

Председателят на комисията адв. Николай Хаджигенов разяснява и тематиката с изчезналите идентификационни номера на някои от служителите на реда. Той съобщи, че от Министерство на вътрешните работи са дали отговор на неговото питане с думите, че всички служители на реда са били с идентификационни номера, само че заради ниската температура са носили якета.

Хаджигенов сбито обаче означи, че е направил информация, и в нощта на 2 септември температурата е била 29 градуса.

Разказва следващият обичай протестиращ

Даниел Павлов, един от битите от служители на реда протестиращи, през днешния ден беше изслушан във краткотрайната комисия за полицейското принуждение.

Той описа, че е бил издърпан около 10 ч. от служителите на реда, след което е бил удрян, лещите са му били " избити ", вратът му е извиван, а след което е и бил повален на земята. Според прокуратурата той е оказал опозиция. Павлов обаче съобщи, че даже и да е желал, не би могъл да се съпротивлява, защото е бил повален на земята.

След това е бил прикрит зад полицейски бусове, където е бил заплашван и обиждан от служителите на реда. По-късно вечерта идва кола за спешна помощ, само че медиците преглеждат единствено служители на реда. Павлов е със мощни болки в очите, само че все пак не е прегледан, като вместо това е откаран в Първо районно. Той е освободен преди приключването на 24-те часа, само че по-късно още веднъж е арестуван. 

След като най-накрая е освободен, Павлов е прегледан в медицински център и незабавно по-късно отведен в Националното разследване, където прекарва два дни.

Впечатление прави, че както за него, по този начин и за други задържани протестиращи, следствието твърди, че са ритали полицейския бус.

Протестиращият описа още, че е направил опит да разбере самоличността на служителите на реда, упражнили принуждение. Той добави, че самичък е съумял да разбере кои са те с помощта на медийни изявления от 2 септември.

Павлов съобщи още, че двама от служителите на реда, които са го арестували, не са носили наложителните идентификационни номера върху униформата.

Комисията сезира Софийска градска прокуратура

Комисията за полицейско принуждение реши да сезира Софийска градска прокуратура за наблюдаващия прокурор, проверяващ случаи на принуждение по време на летните митинги - Вероника Трифонова.

В началото на предходната седмица стана ясно, че актуалният български делегиран прокурор в Европейската прокуратура - Вероника Трифонова, е прекратила преписката за полицейското принуждение от миналогодишните митинги., съобщи тя в изявление за бТВ.

Липсващи фрагменти от записа?

Темата със скандалния запис, на който се вижда по какъв начин служители на реда бият протестиращи, беше повдигната още веднъж. Хаджигенов цитира показанията на протестиращите, в които те декларират, че " под колоните служителите на реда са се гаврили със арестуваните, пускайки им газ ". Такива фрагменти обаче липсват на записа. 

Това поражда и подозрения за това дали записът е манипулиран, заради което комисията ще изиска експертиза, съобщи още Хаджигенов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР