Митичният секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента

...
Митичният секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента
Коментари Харесай

Над 500 млн. лева рушвети са минали през митичния Копринков, касиерът на Румен Радев

Митичният секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринков, е в дъното на корупционния скандал за 81 млн. лева, обвързван с контракта на Министерство на вътрешните работи с компанията, която би трябвало да създаде новите персонални карти с чип. В началото на седмицата от прокуратурата оповестиха, че проверяват занемареност и вреда в изключително огромни размери, случила се с подписа на служебния началник на Министерство на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

Два дни преди Демерджиев да освободи поста на вътрешен министър, той е сключил в допълнение съглашение с немската компания „ Мюлбайер Ай Ди Сървис “, съгласно което Министерство на вътрешните работи се задължава да доплати още 80 милиона лв. към контрактуваните 240 млн. за проектирането, разработваното и ръководството на новата система за издаване на български документи за идентичност - паспорти, персонални карти, шофьорски книжки и позволения за престояване.

 

" Обществената поръчка за издаването на дълго чаканите персонални карти с чип беше открита през 2018г. като тогава плануванаъа сума беше под 160 млн. лева Поръчката беше извоювана от консорциума " Молауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ-С&Т ", само че договорът бил подписан едвам в края на месец декември 2022 година защото вторият в класирането обжалвал решението в съда.

 

Запознат от държавното обвиняване разкрива, че Софийската градска прокуратура е образувала кореспонденция за надплатените 81 млн. лева още на 11 август 2023 година, като наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че има съществени данни за осъществено закононарушение – занемареност, от което са последвали обилни вреди за Министерство на вътрешните работи. До този миг обаче служебният Министерство на вътрешните работи началник Иван Демерджиев към момента не е притеглен като обвинен.

 

Запознати с следствието настояват, че в Министерство на вътрешните работи имало оперативни данни, съгласно които в допълнение отпуснатите 81 млн. лева за нови персонални карти с чип са станали по устното Мария разпореждане на секретаря на Румен Радев – Николай Копринков. Твърди се, че Николай Копиринков е разпоредил по веригата подкуп от 8 милиона лв. – 10% от увеличената цена на услугата.

Смята се, че по-голямата част от милионите са влезнали в черната каса на президента Румен Радев и ще бъдат употребявани за новия политически план на президента.

 

Името на Николай Копринков се свързва и с непрозрачно разпределени 63 милиона лв. за бедствия и повреди, отпуснати в последните дни на служебното държавно управление на премиера гълъб Донев. Седмица преди служебния кабинет на Румен Радев да си отиде, Министерския съвет отпуска на подбрани компании от орбитата на Николай Копринков 63 млн. лева от запаса за „ непредвидени разноски за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия “. Твърди се, че над 70% от отпуснатите средства са откраднати. Заради тази корупционна спекулация за над 60 млн. лева страната не съумя да отпусне в точния момент средства за справяне с вредите от наводненията в Северозападна България от началото на юни и библейския потоп в Царево при започване на септември.

 

„ Част от компаниите, които усвоиха милионите за бедствия и повреди по разпореждане на Копринков, са учредени с 2 лв. капитал. Прокуратурата към момента не е повдигнала обвиняване за тази спекулация, въпреки че има голям брой сигнали за отклонени средства и нула свършена работа “, разкрива осведомен.

 

Името на Николай Копринков, някогашен кмет на пловдивското село Труд и неофициален черен касиер на президента Румен Радев нашумя преди повече от 5 години, когато започнаха да валят сигнали за чудовищна контрабанда, изнудване на предприемачи, манипулиране на публични поръчки и кадрови назначения в митниците, Министерство на вътрешните работи и министерствата. На върха на тази сраснала се с държавната власт незаконна пирамида всички сочеха съветниците на Румен Радев – Николай Копринков и Пламен Узунов. През есента на 2021 година водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обществено заприказва за „ пътя на Копринката “, намеквайки, че служебното държавно управление на Румен Радев си затваря очите за чудовищните далавери, които се въртят от негово име.

 

„ Пътят на Копринката е диалект – значи, че всеки, който желае да получи държавно финансиране, някакъв сладостен пост или да завърти контрабандна скица или финансова спекулация, би трябвало да се регистрира на Николай Копринков. През назначените от него хора в митниците към момента минават контрабандните канали за цигари, алкохол и горива като съветникът на Румен Радев прибира % от всяка спекулация. В ДАНС и в службите за сигурност има данни, че контрабандистът от Хасково Николай Николов – Паскал управлява контрабандните схеми под чадъра на Копринков, само че прокуратурата настойчиво отхвърля да започва следствие против секретаря на Румен Радев “, споделя полицейски източник. А Копринката се снабдява и с още едно название – Златния. Казват, че то му е обещано, защото обичал да получава рушвети в кюлчета злато.

 

Твърди се, че през последните 3 години, откогато от Президентството излязоха 5 служебни държавни управления, 2 огромни партийни плана, 5 управления на специфични служби, куп висши служители, дипломати, военни и евродепутати, през „ пътя на Копринката “ са минали над 500 млн. лева

 

Голяма част от тези средства се съхраняват в брой в няколко трезора и жилището.

За големия корупционен запас към съветника на президента знаят и в Американското посолство, настояват осведомени.

Там имало 35-страничен отчет за аферите на Копринков и е съвсем несъмнено, че до няколко месеца той ще бъде глобен и вкаран в прословутия лист „ Магнитски ”.

 

За ролята на 45-годишния Николай Копринков в екипа на Румен Радев се носят митове. Простоват и искрено противен, той е приключил Пловдивския университет със компетентност „ Физическо образование “ през 2004 година Копринков израства в партийната организация на Българска социалистическа партия в Община Марица. Това е в годините, в които олигархът Георги Гергов управлява локалната конструкция на социалистите. През лятото на 2016 година Копринсов става част от предизборния екип на кандидат-президента Румен Радев. В нощта на успеха през ноември 2016г. Копринков е в най-близкото обграждане на новоизбрания президент. Така е и при преизбирането на Радев през 2021 година През януари 2017 година Копринков е избран за консултант (по-късно преназначен за секретар) на Радев по вътрешната политика и гражданското общество. Такъв е и в този момент, във втория президентски мандат на Радев.

 

И до момента в който Николай Копринков стопанисва в сянка черната каса на Румен Радев, то неговите родственици просперират под благосклонния взор на  Антикорупционната комисия КПКОНПИ и прокуратурата. Сестрата. на Копринков – Мария, е натрупала капитал от над 1.4 млн. лева от съмнителни покупко-продажби с недвижими парцели.

 

Тя продава пустеещ имот край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в Сожия на цена като квартира в родното си село Труд.

 

Съпругата на Копринков – Теодора, също е дейна бизнеса. През пролетта на 2023 година тя придобива дяловете във компания, благосъстоятелност на майка му и сестра му. Малко преди този момент компанията е получила позволение за градеж на къща с РЗП 441,22 кв. м. в парцел с повърхност 800 кв. м. в региона на Панчарево, София.

 

През юни 2022 година сестрата на Копринков – Мария Грънчарова и брачният партньор й Йордан получават 782 332 лева от продажбата на 7499 в. м. имот земеделска земя, с метод на трайно прилагане – за складова база, в местността Гарваница на пловдивското село Труд. Данъчната оценка на парцелите все още на договорката е 14 398,10 лева Справка в Имотен указател демонстрира, че постройки в нотариалния акт за договорката няма. Постройки в този имот няма и в Кадастъра. През август 2022 година, дни откакто президентът Румен Радев назначава следващото служебно държавно управление, сестрата на Копринков – Мария Грънчарова, учредява „ Магра инвест “ ЕООД. Грънчарова е едноличен притежател и шеф на компанията.

 

Капиталът на сдружението е 1 200 000 лева като при учредяването са импортирани 800 000 лева, а на 19 май 2023 година са импортирани още 400 000 лева

 

Сестрата на Копринков и брачният партньор й съумяват единствено за три години да изплатят и 198 800 лева ипотечен заем за апартамент в една от най-луксозните и скъпи здания „ Диамант “ на строителната компания „ Артекс " в София. Ипотеката в интерес на банка за жилището с повърхност 105 кв. м. и 18 кв. м. гараж е учредена през юли 2018 година и е заличена през август 2021 година Имотите са закупени от Грънчарови за 205 772,87 лева или 855 евро/кв. м., а цената тогава е към 2,5 пъти под пазарните цени на жилищата в постройката.

 

Въпреки  многомилионните покупко-продажби с парцели, въртени от брачната половинка и сестрата на Николай Копринков, до този миг прокуратурата не е стартирала следствие против тях. Това дава мотив за клюки, че персонално и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов е спуснал чадър над Копринков, с цел да бъде в положителни връзки с президента Румен Радев и да си подсигурява безпроблемното избиране на поста за непрекъснато.

 

Сред най-приближените хора до съветника е и друга митична фигура – Сотир Ушев, който живее на фамилни начала с Весела Лечева от години. Именно Ушев се появява на доста срещи от името на Копринков и доставя някои от характерните колета, в случай че ни разбирате добре.

 

В последните месеци се чу, че Копринков е почнал строителство на одиозна къща в един от най-елитните столични квартали – „ Бояна ”. Парцелът обаче се води на името на компания.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

 

Тагове: Николай Копринков Румен Радев Иван Демерджиев Мария Грънчарова пътят на Копринката
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР