Митичната електрическа китара Fender Mustang на Кърт Кобейн от 1969

...
Митичната електрическа китара Fender Mustang на Кърт Кобейн от 1969
Коментари Харесай

Китара на Кърт Кобейн беше продадена за 4,5 млн. долара

Митичната електрическа китара Fender Mustang на Кърт Кобейн от 1969 година от забележителния музикален клип на Нирвана от 1991 година " Smells Like Teen Spirit " беше продадена на търг за близо 5 милиона $, заяви " Variety ", предава БГНЕС

Тя стана част от сбирката на Джим Ирсей – притежател на тима по американски футбол „ Индианаполис Колтс” в наддаване сред колекционери от целия свят, които участваха в търга онлайн и по телефона. Китарата беше продадена за почти 4,5 млн. $, което доста надвиши първичната ѝ оценка от 600 000 $.

Кобейн твърдеше, че китарата за лява ръка Fender Mustang от 1969 година в цвят " competition lake placid blue " с подобаваща хедсток за една от обичаните си китари и съобщи в последното си изявление за „ Guitar World”:

" Аз съм левичар и не е доста елементарно да се намерят висококачествени китари за левичари на рационална цена. Но от всички китари в целия свят Fender Mustang е обичаната ми китара. Притежавал съм единствено две от тях. "

Китарата е употребена и в звукозаписното студио по време на записите на " Nevermind " и " In Utero ", както и при многочислени осъществявания онлайн. Тя е изложена с горделивост в Experience Music Project в Сиатъл, който в този момент се назовава MoPOP Museum of Pop Culture, и е снимана и определена за влиятелната " Guitar Collection ".

В поддръжка на Месеца за повишение на осведомеността за психологичното здраве семейство Кобейн подари част от приходите от продажбата на китарата и други определени предмети на Кобейн на " Kicking The Stigma " - самодейността на Ирсей за повишение на осведомеността за психологичните разстройства и унищожаване на стигмата, обвързвана с тези болести.

" Да върна тази именита китара - една от най-значимите в културно и историческо отношение китари на Кърт Кобейн и в цялата история на рок музиката, в родния ми щат Индиана, с цел да стане част от фамозната сбирка от сувенири на Джим Ърси, е огромна чест и персонален триумф в живота ми ", сподели Дарън Джулиън, президент и основен изпълнителен шеф на Julien`s Auctions. " Този уникален търг е една от най-големите привилегии в професионалната ми кариера. Много се веселя, че приходите от него ще допринесат повишение на осведомеността за психологичното здраве. "

Когато през 1991 година „ Нирвана” направи възторг с шлагера си " Smells Like Teen Spirit ", групата нямаше визия каква сеизмична смяна е отприщила в музикалната галактика. Песента се трансформира в културен маркер и възвести различната гръндж епоха на 90-те години като се трансформира в една от най-емблематичните песни и музикални клипове на всички времена.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР