Митевски изчезна през юли 2017 г., след като получи 15

...
Митевски изчезна през юли 2017 г., след като получи 15
Коментари Харесай

580 дни касиерът Петко скита по света с 21 млн. лв., изнесени от банка в торби

Митевски изчезна през юли 2017 година, откакто получи 15 година затвор за “кражбата на века ”. Апелативният съд удостовери наказването в негово неявяване

Около 580 дни от някогашния основен касиер на Алфа банк Петко Митевски, обвиняем за кражбата на 21,2 млн. лева от основната каса на трезора, няма ни новина, ни кост. По-голямата мистерия обаче е къде са парите, изнесени в сакове на три пъти сред 2008 и 2010 година Въпросът не откри отговор нито на траялото 4 години следствие, нито на делото, минало на две правосъдни инстанции.

Преди седмица Софийският апелативен съд удостовери наказването за Петко Митевски от първата инстанция - 15 година затвор. Той обаче не чу присъдата, тъй като изчезна безследно през юли 2017 година Издирва се, само че не обществено със фотография, както Братя Галеви, Брендо, Цветан Василев и Ветко Арабаджиев.

От касиера, чийто професионален път минава съвсем напълно в Алфа банк, няма и диря.

Опитите на апелативния съд да го открие удариха на къмък. В продължение на месеци

той бе дирен

с изключение на на

непрекъснатия си

адрес в кв.

“Красно село ”

в София

и в други 3 жилища, на които е обитавал през годините, едното от тях в кв. “Св. Троица ”. Търсен бе и при сестра му в Пловдив. Никъде не бе открит. Отправено беше и питане до Националната следствена работа дали Митевски не се намира в някой арест в страната. Гранична полиция заяви, че не е напускал България.

Изчезването му през юли 2017 година беше изненадващо, тъй като по време на цялото дело на първата инстанция

касиерът

показва

така наречен изрядно

процесуално

държание,

т.е. не пропуща нито едно съвещание. Винаги е спокоен, облечен елегантно с костюм и вратовръзка, крачи повърхностно и не приказва с никого, с изключение на с юриста си. Митевски пътува с позволение на съда до Турция за 3 дни и след това се върна. Това е и повода съдията Николай Младенов от Софийски градски съд да го остави на независимост против подписка, макар че на 16 май 2017 година го осъжда на 15 година затвор.
Петко Митевски е арестуван през октомври 2011 година, само че е пуснат няколко месеца по-късно.
Присъдата изненада Митевски, който бе мощно обезпокоен.

Прокуратурата стачкува пред апелативния съд решението Митевски да не бъде арестуван. Магистратите подреждат той неотложно да бъде отведен в Софийския затвор. Аргументът им - тежкото наказване е причина наказаният да се изкуши и да се “изпари ” от правораздаването ”. В средата на юли 2017 година

Митевски се

явява с багаж в

столичното

6-о районно управление (на МВР), с цел да

бъде отведен

в пандиза

Придружен е от юриста си Георги Варамезов. Оказва се обаче, че правосъдното решение още не е пристигнало в полицията и той е пратен да се прибира у дома и да чака униформените. Защитникът му отпътува на отмора, само че оставя на служителите на реда телефонен номер за контакт. След по-малко от седмица на 17 юли те търсят касиера в дома му, с цел да го отведат в пандиза, само че никой не им отваря. По-късно се свързват със брачната половинка му, която им изяснява, че не го е виждала от дни и не знае къде е. Отношенията сред двамата са мощно влошени още от 2016 година “Не знам нищо за него, нямам визия къде се намира ”, сподели за “24 часа ” юрист Варамезов, който продължава да го брани в съда. Той е бранител на Митевски от задържането му през октомври 2011 година Тогава е нает от дамата на касиера. Предстои в идващите месеци делото да стигне и до Върховния касационен съд. Откакто изчезна, догатките къде е Митевски не секват.

Най-често се

загатват

Доминикана и

Южна Африка

Появяват се даже подозрения, че може да не е измежду живите.

Скандалът с изчезналите 21,2 млн. лева от основната каса на Алфа банк гръмва в края на октомври 2011 година, когато е арестуван основният касиер на банката Митевски.
Съдия Николай Младенов

Той е роден в Троян през 1968 година и още на 29-годишна възраст стартира работа в софийския клон на Йонийската банка (по-късно преименувана на Алфа банк - б.р.) като пощальон преброител. Постепенно се издига в йерархията и през 2008 година е назначен за основен касиер. До 15 август 2009 година работи в клона на банката на пл. “Народно заседание ”, по-късно е изместен в клона на бул. “Васил Левски ”, където е основната каса.

Всяка заран той и шефката на офиса Виолета Вучева влизат дружно в касата, която е зад паричния салон.

Двамата я

отваряли

на правилото на

“четирите очи ” -

тя имала код,

а той ключ

и по този начин единствено дружно имали достъп. Касата оставала отворена през целия ден, а вечерта Митевски я затварял самичък. В помещението нямало камери, само че пък такива имало в коридорите, паричния салон, по пътя към паркинга. През януари 2010 година Митевски е изместен на първия етаж на банковия клон и импровизирано към този момент не отговарял за основната каса, по пък ключът останал у него.

Банката схваща за неналичието на милионите напролет на 2010 година Първо е хваната от компютърен експерт, а по-късно е доказана от вътрешна инспекция. Преди това обаче две проверки - през април и ноември 2009 година, не засичат неналичието на парите.

Цяла година банката не оповестява в полицията и финансовото разузнаване за изчезналите пари - с цел да не се удари по имиджа на финансовата институция и да се опитат сами да намерят пачките.

В продължение на година Митевски е подслушван и наблюдаван, само че по този начин или другояче вътрешното следствие не стига до средата. Главният касиер е арестуван за няколко дни във финансовата институция и написа пояснения пред двама инспектори, изпратени от Атина.

В тях твърди, че предприемачът Петър Цалабас, прочут още като Пепи Гърчето, му заречен 400 000 евро комисиона, в случай че за известно време му повери изнесените пари за предпазване, а след това щял да ги върне. По-късно пред съда Цалабас отхвърля да е правилно.

След траяло 4 година следствие прокуратурата стига до извода, че Митевски е присвоил 21 201 430 лева на три пъти в интервала от 2008 до 11 май 2010 година Парите изнасял в чанти, които товарел в колата си.

Първата кражба от касата станала в интервала от 16 септември 2008 до 29 април 2009 година Тогава едновременно Митевски натоварил в сакове 4,1 млн. евро, 450 000 $ и 2,1 млн. лева

Окуражен, че никой не го хванал, повторил упражнението сред 29 април и 6 ноември 2009 година Тогава изнесъл още 200 хиляди $ и 1,7 млн. евро.

По същия метод месец по-късно, отново с чанти, Митевски изкарал още 3,45 млн. евро.

Бившият основен касиер се опитвал да прикрива изчезналите пари с подправени протоколи.

Той изнесъл безпроблемно парите в чанти, тъй като

единствен имал

ключ от основната

каса, а и през целия ден

прекарвал в

помещението,

в което на всичкото от горната страна нямало камери. Не употребил даже обедна отмора.

Колегите на Митевски обаче отхвърлят в миналото да са го виждали да идва на работа със сакове. Имало и възбрана чиновниците да носят огромни чанти. Митевски идвал единствено с чантата за преносимия компютър си. Проверка в имотния указател посочила, че той не е правил покупко-продажби с недвижимо имущество.

Прокуратурата е на мнение, че Митевски харчил парите за персонални потребности. Какви обаче, не се прецизира. Близо 10 години след кражбата на века въпросът къде са парите е без отговор. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР