Мистерията с картината, открита у нас при спецакция на ГДБОП

...
Мистерията с картината, открита у нас при спецакция на ГДБОП
Коментари Харесай

Мистерията се заплита: Картината на Полък била подарък за холивудска звезда

Мистерията с картината, открита у нас при спецакция на ГДБОП и Европол, се заплита още повече.

Платното, за което се допуска, че е на американския художник Джаксън Полък, има на гърба си обръщение до холивудската звезда Лорън Бекол. Това оповестиха на брифинг от Софийската градска прокуратура, представени от Българска национална телевизия.

На гърба на картината на британски език е написано следното посвещение:

" На моята доста надарена и скъпа другарка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 ".

Датата 16 септември съответствува с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е изгряваща холивудска звезда. Тя е носителка на " Златен глобус " и има номинация за " Оскар ". Освен филмовата ѝ кариера, се изявява и на театралната сцена зад Океана, за което има премия " Тони ".

Омъжена е за Хъмфри Богарт, с който остава до гибелта му.

Освен посвещението, върху картината има сложени и други знаци, които ще бъдат оповестени откакто стане ясно кое е достоверно и кое не, разяснява представителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

На гърба на картината има и надпис на румънски език като има данни, че творбата е попаднала в персоналната сбирка на разстреляния комунистически водач Николае Чаушеску, оповестява още Българска национална телевизия, цитирайки свои източници.

Към момента е открито, че стилът и техниката на творбата дават отговор на стила на Джаксън Полак. Извършеният флуоресцентен разбор, който демонстрира точния химичен състав на цветовете, демонстрира, че употребяваните пигменти са сходни с тези, употребени от Полък в други творби.

Комисия от трима български специалисти, прецизира, че въпреки и значимо, това не е заключително доказателство дали творбата е оригинал. Те предлагат да се направи разбор на свързвателя на боите, за което е належащо вземането на проба - нещо, невероятно на този стадий, разясниха от СГП. По инструкции на наблюдаващия прокурор се приготвя спомагателна експертиза на творбата. Ще се търси и интернационална правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за търсене.

Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се приготвя продажбата на значимо произведение на изкуството. Българинът, у който е открита картината, не е бил нейн притежател, а я е съхранявал. Той споделя, че не е знаел дали платното е достоверно или не.

Картината беше открита у нас при интервенция на българските и гръцките служби за битка с проведената престъпност под координацията на Европол. Според специалисти цената ѝ в аукционна къща би могла да доближи до 50 милиона евро.

Операцията е извършена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е ориентирана против трафика на културни полезности и е имала за цел да обезврежда активността на проведена незаконна група. До момента са арестувани трима гръцки жители и един българин.

При паралелни дейности осъществени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са конфискувани общо пет други картини на известни създатели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР