Мистерията около Ръкописите от Мъртво море или т.нар. Кумрански ръкописи

...
Мистерията около Ръкописите от Мъртво море или т.нар. Кумрански ръкописи
Коментари Харесай

Прочута мистерия разтърси света с шокираща изненада СНИМКИ

Мистерията към Ръкописите от Мъртво море или така наречен Кумрански ръкописи продължава да се задълбочава. Учените, които работят с античните текстове са разкрили минерали върху хартията, които не могат да бъдат открити в региона към Мъртво море.



Кумранските ръкописи са набор от 981 разнообразни текста, открити от 1946 до 1956 година край античното населено място Кумран в Палестина край Мъртво море.

Те съдържат третия най-стар оживял до през днешния ден ръкопис на Стария Завед, както и доста неканонични и небиблейски ръкописи, свидетелстващи за разнопосочна религиозна мисъл в юдаизма в тази ера.

Според археолози Ръкописите от Мъртво море са едно от най-важните археологически открития в историята ни.



“Храмовият ръкопис ”, който е обект на новото проучване, е един от най-големите и най-добре непокътнати от всички текстове.

Дължината му е общо над девет метра и в него е разказан непостроен еврейски храм, както и разнообразни способи за принасяне на блага към боговете.

Учените от Технологичния университет в Масачузетс са разкрили минерали, употребявани за опазване на хартията, които не са от локален генезис.

Това провокира доста въпроси по отношение на произхода на текста.



При откриването на текстовете учените ги разделили на три групи съгласно материала, от който са направени – от кожа, кафяв оцветен пергамент и небоядисан бял пергамент.

“Храмовият ръкопис ” е от извънредно тъничък материал, като се счита, че е създаден от животинска кожа, разграничена на две.

Той е единственият документ, който е консервиран с минерали отвън района на Мъртво море.

Освен мистерията към произхода на “Храмовия ръкопис ”, откритието значи, че той ще може да бъде консервиран по-добре.

Източник: blitz.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР