Мистериозното чернодробно заболяване, което е заразило деца в дузина страни

...
Мистериозното чернодробно заболяване, което е заразило деца в дузина страни
Коментари Харесай

Мистериозният щам на хепатит при децата достигна до Азия и Канада

Мистериозното чернодробно заболяване, което е заразило деца в дузина страни по света, доближи и до Азия, съобщава в. " Гардиън ".

Първи случай е доказан и в Япония.

Случаят в Япония на изострен хепатит - или инфектиране на черния дроб - с незнаен генезис е бил регистриран от локалните управляващи на 21 април при дете, което е дало негативен тест за аденовирус - допустима причина, която се проверява в целия свят - и COVID-19.

По информация на японското здравно министерство детето не е било с чернодробна трансплантация.

Вчера Агенцията за публично здраве на Канада също заяви, че ревизира данни за тежък изострен хепатит с незнаен генезис при дребни деца. Не се разкриват обаче нито броят на случаите, нито къде са открити те.

До момента в света са регистрирани 190 мистериозни случая на изострен хепатит при деца, като 140 от тях са в Европа - най-вече в Обединеното кралство (110 случая). Други случаи са открити в Израел и в Съединените щати.

При седемнадесет деца заболяването е протекло толкоз тежко, че е зародила потребност от чернодробна трансплантация.

Миналата седмица Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати оповестиха, че първите случаи в страната са били открити през октомври в Алабама. Първите случаи в Обединеното кралство пък бяха регистрирани през януари.

В събота Световната здравна организация (СЗО) заяви, че има най-малко един смъртен случай в резултат на болестта. Здравната организация на Организация на обединените нации осведоми, че случаите са доказани при деца на възраст сред един месец и 16 години.

Хепатитът нормално се предизвиква от един от няколкото заразни хепатитни вируси, само че те не са били открити при засегнатите деца. Жълтеница, диария и коремни болки са измежду докладваните признаци.

Една от теориите, проверявани от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, е, че липсата на излагане на елементарния аденовирус, който нормално предизвиква стомашно разстройство и простуда, по време на пандемията от ковид е довело до по-тежко заболяване измежду децата. От 53 случая, тествани в Обединеното кралство, 40 (75%) демонстрират признаци на аденовирусна зараза.

Директорът на Службата за публично здраве в Шотландия Джим Макменамин изясни, че се работи, с цел да се разбере дали даден аденовирус е мутирал, с цел да аргументи по-тежко заболяване, или дали може да докара до въпросните затруднения в композиция с различен вирус, в това число Sars-CoV- 2 - вирусът, който предизвиква COVID-19.

Служители на Обединеното кралство настояват, че няма връзка сред новите случаи и имунизацията против ковид, защото нито едно от децата, наранени от хепатит, не е било имунизирано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР