Мистериозен вирус с първи смъртен случай в Аляска. В продължение

...
Мистериозен вирус с първи смъртен случай в Аляска. В продължение
Коментари Харесай

Мистериозен вирус с първи смъртен случай в Аляска

Мистериозен вирус с първи смъртен случай в Аляска. В продължение на девет години здравните управляващи в Аляска знаят за необичаен вирус, който предизвиква относително леко заболяване в региона на Феърбанкс. Но скорошна зараза в друга област на щата върна вируса, прочут като „ Аляска шарка “ (Alaskapox), още веднъж в светлината на прожекторите. По-специално здравните управляващи в Аляска оповестиха предходната седмица, че мъж е умрял, откакто е бил инфектиран с въпросния вирус.

Вирусът е разпознат за първи път през 2015 година

и предизвиква леки признаци като болки в ставите и мускулите, подути лимфни възли и една или повече подутини или мехури по кожата. Симптомите нормално изчезват след няколко седмици. Инфекцията с този вирус обаче може да бъде по-опасна за хора с отслабена имунна система.

Възрастният мъж е седмият случай от първото идентифициране на вируса. Пациентът имаше зачервена рана под дясната мишница, усещаше парене и отмалялост. Смята се, че имунната му система е отслабнала, до момента в който се е лекувал от рак и затова е бил изложен на нараснал риск от затруднения от вируса. Възрастният мъж беше признат в болница през ноември, само че умря в края на януари.

Заключението на здравните управляващи е, че вирусът е географски по-разпространен,

в сравнение с се смяташе до момента, и че е нужна по-голяма информираност за рисковете от него, изключително за имунокомпрометираните.

От доказателствата до момента наподобява, че вирусът се популяризира посредством дребни бозайници. Докато хората могат да го заловен от животни, няма доказателства за предаване от човек на човек. Според държавните управляващи мъжът е живял самичък в далечен регион, макар че е съобщил, че се грижи за бездомна котка, която постоянно го драска и може да е пренесла вируса. Тестовете на котката обаче се оказаха негативни.

Нови рекомендации от Министерството на здравеопазването на Аляска

включват запознаване на клиницистите с характерностите на вируса и рутинно тестване за вируса. Те също по този начин поучават тези, които подозират, че може да са били инфектирани с вируса, да пазят раните си сухи и покрити и да заобикалят да ги допират.

Възможно е вирусът да е по-разпространен измежду дребните бозайници в Аляска и повече хора да са инфектирани, само че неоткрити, съгласно Министерството на публичното здраве на Аляска.

„ Повече диагностични проби се организират върху животни, с цел да се разбере по-добре разпространяването на вируса в животинските популации в Аляска “, приключва прессъобщението.

 

Източник:  Science Alert  /Превод: SafeNews
Още вести четете в категорията Свят 
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР