Мисля и се надявам, че американците и украинците имат общи

...
Мисля и се надявам, че американците и украинците имат общи
Коментари Харесай

Зеленски в интервю за CNN: Не мога да разбера как Тръмп може да е на страната на Путин, за мен е невероятно

„ Мисля и се надявам, че американците и украинците имат общи полезности. Затова не мога да схвана по какъв начин Доналд Тръмп може да е на страната на Путин. За мен е необикновено ”. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление пред Кайтлан Колинс от CNN, предава NOVA .

Държавният глава приказва броени дни, откакто се навършиха две години от началото на войната в страната му.

Ето и цялостния текст на изявлението:

Господин президент, благодаря Ви, че сте тук! Казахте, че се надявате, че Конгресът на Съединени американски щати да отпусне повече помощ за Украйна. С цялото ми почитание, желая да Ви попитам за какво продължавате да имате тази вяра? Все отново някои членове на Конгреса се опълчват на изпращането на повече помощ за страната ви…

Споделям с вас това, което слушам и съм чувал. Не става въпрос единствено за доверие. Знаете, че съм в действителност признателен на президента, както и на поддръжката, която получавам и от двете партии. Трябва също да знаете, че нормално един път месечно се срещам с доста конгресмени от двете партии и те постоянно споделят, че ще ни оказват помощ, че ще ни поддържат. Нуждаят се от още малко време, защото има някои радикални гласове в Конгреса, само че ще работят по въпроса. Това е, което би трябвало да направя. Аз съм президент на Украйна, която е във война - би трябвало да вярвам на нашите стратегически сътрудници. Ако те трансформират мнението си, това е огромен проблем и огромно предизвикателство за нас.

Споменахте за американските законодатели, с които сте се срещали. Сенатор Чък Шумър, водачът на Демократите в Сената, е един от тях. Но в действителност индивидът, който може би държи ориста ви в ръцете си, е Майк Джонсън - ръководителят на Камарата на представителите, републиканец, който в никакъв случай не е дал своя вот в поддръжка на помощта за Украйна. Какво бихте му споделили, като се изключи че би трябвало да пристигна, с цел да види?

Имах среща с него. Въпросът тук още веднъж е по какъв начин да имаме доверие на сътрудниците си. Това е всичко, което желая да кажа. Когато разговаряхме, той сподели, че ще направи всичко допустимо, с цел да поддържа Украйна, че е на наша страна и схваща какъв брой храбър е нашият народ, нашите бойци, цивилните жители, и още, и още... Каза, че се моли за нас и ще ни помогне.
Имах среща с него в Белия дом и в администрацията на Белия дом, на която той ми сподели, че има някои апели в Конгреса, които са предизвикването. Затова се обърнах към президента и му споделих: „ Моля, господин президент, апелирам ви да ми помогнете и да помогнете на украинския народ. Можете ли да го извършите? Знам, че имате доста въпроси един към различен поради предизборния интервал, който е интервал на провокации, само че можете ли да сложите пауза на разговора си по тези въпроси? Моля за една среща сред демократите и републиканците. И апелирам Ви, може ли да постигнете съглашение, тъй като за нас е доста значимо ”. Предадох това мое обръщение и мисля, че то стигна до Джонсън и до Байдън също. Какво повече мога да направя? Не мога да прилепям Джонсън, това е негово решение, само че мисля, че той схваща всички провокации, пред които сме изправени.

Имате ли доверие на ръководителя Джонсън?

Трябва да се доверя, само че ще забележим какво ще стане.

Ако американската помощ за Украйна спре, ще се усилят ли възможностите на Русия да завоюва?

Да, несъмнено. Руснаците схващат това и вършат всичко, с цел да се случи. Информацията също е едно от съветските оръжия, а руснаците са положителни в това да я употребяват в тяхна изгода. Бях сюрпризиран, че съумяха да го създадат даже в Съединени американски щати, в Европейския съюз, по целия свят. Вярно е, че влагат доста пари в това - милиарди. И несъмнено, те повдигнаха тематиката посредством другите общества. Те схващат, че това ще има огромно въздействие върху бойното поле, върху морала на убийците, които Путин държи, на неговите бойци. Защото той знае, че техният морал е доста невисок тъй като през последните 22 години нямат същински победи на бойното поле. Те просто унищожават села и нашите градове, само че не могат да ни окупират. Не могат да окупират огромните ни градове и хората ни. Така че това е отговорът - той има потребност да не ни разреши да сме единни. Путин желае да унищожи единството сред нас и Вашингтон, само че това би означавало да разбие единството в Съединени американски щати.

Казахте, че смятате, че Русия приготвя контранастъпление още през май. Ако това се случи и не получите повече помощ от Съединени американски щати, ще бъдете ли готови за тази контраатака?

Хората ще бъдат готови, само че боеприпасите няма да бъдат. Батальоните няма да бъдат подготвени освен за нашето контранастъпление, те няма да бъдат подготвени да ги отхвърлен и да останат мощни. Това ще бъде доста мъчно.

Едно от главните неща, които чуваме от републиканците, които не поддържат изпращането на повече помощ за Украйна, е, че се тормозят от корупция в Украйна и за милиардите, които ще бъдат изпратени. Можете ли да кажете на американците за какво би трябвало да доверят парите на данъкоплатците си на вас?

Първо, доста благодаря на Америка, че ни се доверява. Ако американците имат въпроси за това, то могат да получат всички отговори на тях с детайлности. Конгресмените разполагат с тях, администрацията - също. Ние не получаваме милиарди с помощта на тази военна поддръжка. Получили сме по-важни неща - военно съоръжение, а не пари в брой. Това е доста значимо. Трябва да знаете, че всички тези милиарди не са отишли в нашия бюджет, а единствено в производството, в отбранителното произвеждане, във военното произвеждане на Съединени американски щати или в някои фондове в Европа. Понякога отиват за закупуване на спомагателна артилерия, да вземем за пример.

Второто, което би трябвало да знаете, е, че в този момент Украйна има статут на претендент за участие в Европейския съюз. За нас това е доста значимо, само че да получим този статут не опира единствено до нашето бъдеще, воля и цел да бъдем членове. Когато го получиш, би трябвало да гласуваш и да осигуриш всички антикорупционни промени, както изисква законът на Европейския съюз. Така че ние гласувахме и осигурихме всички тези промени. Ето за какво получихме статут на претендент за участие.

Чухме и различен коментар от сенатор Джей Ди Ванс, който беше в Мюнхен на конференцията по сигурността, само че не се срещна с вас. Той сподели, че даже да получите помощ на стойност 60 милиарда $, това няма да промени радикално действителността на бойното поле. Какъв е Вашият отговор на това?

Не съм сигурен, че той схваща какво се случва тук. И нямаме потребност от никаква изразителност от хора, които не са вникнали в обстановката. За да разбере това, би трябвало да пристигна на фронтовата линия, да види какво се случва там, да поговори с хората. След това да отиде при цивилните, с цел да разбере каква е обстановката и какво ще се случи с тях без тази поддръжка. И тогава ще разбере, че милиони хора са били убити и ще бъдат убити.

Значи той не го схваща?

Той не го схваща. Слава Богу, вие не водите война на ваша територия и дай Боже в никакъв случай да не ви се случва. Но, в случай че такива хора желаят в действителност да вземат вярно решение, то те би трябвало да схванат верните неща. Трябва да схванат какво се случва.

Казахте, че не се намирате в невъзможност. Вие не вярвате, че Украйна е в невъзможност. Реално видяно, по какъв начин наподобява успеха за вас?

Не желаеме „ замразени ” спорове. Изглежда имахме тъкмо такова след съглашението от Минск, както и след 2014 година, когато Русия окупира Крим в източната част страната ни. Ние и цялото ни общество не имаме вяра на никакви „ замразени ” документи, на никакви документи за преустановяване на огъня. Разбрахме, че Путин в никакъв случай няма да удържи на думата си. И това значи, че ние би трябвало да отблъснем съветската войска от нашата територия. Разбира се, в случай че ще имаме надзор над границите си, това значи мир и завършек на войната, само че в последна сметка това не е задоволително. Наистина не е. Много е значимо да не дадем никаква опция на Путин да се върне, а при всеки „ замразен ” спор той ще го направи, с цел да ни унищожи и окупира. Това е истината и ние не желаеме да вършим същата неточност след Минското съглашение или Формата от Нормандия. Всички тези документи се провалиха. На Путин не може да му се има доверие.

Значи не се доверявате на нищо, върху което е изписано името му? Днес казахте, че що се отнася до военните проекти, новият ви главнокомандващ изготвя явен проект. Има ли два разнообразни проекта? Единият, в случай че получите помощта, а другият - в случай че не я получите?

Да, това значи. Зависи от това дали ще имаме муниции и дали ще разчитаме на нашите сътрудници или единствено на себе си. Това е проект за отбрана или отбрана с няколко стъпки напред с контранастъпление. Това е доста значимо. Тези, които са погледнали обратно към предходната година, са видели какъв триумф имахме в Черно море. Може би не всички го видяха, само че това беше триумф. Унищожихме корабите, отворихме Черно море, не изцяло, само че успяхме да го създадем и създадохме нов маршрут, по който се транспортират 30 милиона тона зърно и други селскостопански артикули. Това е огромен триумф и го постигнахме с помощта на добре оборудваната ни контраатака. Не съм споделил с аудиторията или с вас всички детайлности, само че мисля, че хората схващат.

Искате да кажете, че виждате изгодата от американската помощ?

Да, това значи. Тази година, в случай че не получим никаква помощ, няма да имаме никакъв триумф.

Няма да имате никакъв триумф?

Никакъв нов триумф. И мисля, че маршрутът на зърното ще бъде затворен. За да го защитим, ще са ни нужни някои муниции, системи за противовъздушна защита, както и други неща. Затова без помощта не можем да разчитаме на този триумф.

Това е в действителност противен коментар. По създание казвате, че Украйна няма да реализира нови триумфи, в случай че няма нова помощ, т.е. всичко зависи от Съединени американски щати?

Нашите стъпки напред, триумфът ни ще зависят от Съединени американски щати. Не става въпрос единствено за отбрана на границите. Ако единствено се защитаваш, даваш опция на Русия да те изтласка. Да, правилно е, това са дребни стъпки обратно, само че са стъпки обратно, а когато се върнете обратно ще загубите хора, ние ще загубим хора.

Днес за първи път от години, разкрихте какъв брой украински бойци са починали през последните две години? Казахте, че са към 31 000. Защо споменахте това число през днешния ден?

Защото ни е писнало да чуваме лъжци от разнообразни уеб сайтове, които споделят, че сме изгубили 300 000 души, а Русия - 30-50-60 хиляди. Различни хора, разнообразни учени, даже в Съединени американски щати, разнообразни политици споделят някакъв нереалистичен брой убити хора. Така че Русия нямаше триумф в окупацията. От началото на 2024 година сме си върнали половината от тази територия. Смятам, че това е огромен триумф, както и това, което направихме в Черно море. Жалко е, че имаме толкоз доста загуби, тъй като всеки изгубен човек е огромна покруса за всяко едно семейство. Но аз желаех да спра шерването на измислици поради нашите хора, поради нашите сътрудници. Разберете ме.

Също по този начин се вижда потребността ви от още бойци, желая да кажа, че Русия ви превъзхожда по бройка. Очаквате ли, че ще има нарастване на мобилизираните?

Аз също бях приказвал за това, само че преди висшият главнокомандващ да реши.

Значи към момента няма да кажете дали броят ще се усили? Още нещо, което споменахте, е, че изборите в Съединени американски щати ще бъдат основна повратна точка. Изглежда, че Доналд Тръмп е на прага да стане претендент за президент на републиканците. Последния път, когато го интервюирах, той отхвърли да показа дали желае Украйна или Русия да завоюва тази война. Готов ли сте да бъде избран отново?

Решението кой ще бъде президентът е на вашето общество. Въпреки това, в случай че Доналд Тръмп не знае кого ще поддържа - Украйна или Русия, мисля, че ще има провокации пред обществото си. Защото, в случай че поддържа Русия, това значи да се опълчи на американците. Сигурен съм в това, тъй като Русия убива нашите хора, убива опозицията си, убива цялата народна власт и свободата на словото. Путин е умъртвил всички полезности, които ние пазиме през днешния ден. Мисля и се надявам, че нашият и вашият народ имат общи полезности. И по тази причина не мога да схвана по какъв начин Доналд Тръмп може да е на страната на Путин. За мен това е нещо необикновено.

Победа на Тръмп би била добра или неприятна за Украйна?

Мисля, че по-важното е каква е за вас. Това е ваше решение. За нас е доста рисково, в случай че политиката във връзка с Украйна се промени.

Вие доста ясно заявихте, че желаете Украйна да бъде в НАТО. Един коментар, който Доналд Тръмп направи неотдавна, е, че със страните от НАТО, които не заплащат задоволително за защита, Русия би трябвало да прави каквото си желае. Това са неговите думи.

Не съм сигурен, че той е подготвен да го направи. Така мисля.

Не сте сигурен, че е подготвен да...

Да излезете от НАТО или да си играете с доверието. В противоположен случай Русия може да направи с вас всичко, което желае. Мисля, че всичко това е единствено на думи.

Само думи…

Така мисля.

Какво ще кажете за неговото изявление по отношение на това, че би могъл да позволи протичащото се за един ден, да позволи тази двугодишна война за един ден?

Мисля, че той не може да разбере какво се случва тук. Той не може да реши този спор с Путин, с Русия, тъй като ние в никакъв случай няма да сме подготвени да дадем нашите територии, единствено с цел да спре войната. Да им дадем част от нашата страна. Мисля, че той в действителност не схваща, че Путин няма да спре, даже в този случай. Путин в никакъв случай няма да спре, до момента в който не ни окупира напълно. Ето за какво мисля, че Доналд Тръмп не познава Путин. Знам, че се е срещал с него, само че не знам какъв е бил тогава духът и настроението на техния разговор. Това, което мога да кажа е, че той в никакъв случай не се е борил против Путин. Американската войска, в никакъв случай не се е сражавала с армията на Русия. Никога.

Тоест вие имате по-добър взор от него, разбирате нещата по-добре от него?

Да, разбирам ги по-добре.

Минаха две години от началото на войната. По какъв метод Ви трансформираха тези две години на война?

Промениха ме изцяло, както и цялото ни общество. Имаме други цели. Промени се разбирането ни за цената на фамилията, на децата и разбирането ни на времето, от което в действителност се нуждаеш и което е просто, едно нищо, фокусирайки се върху доста спорни неща. Промени се разбирането кой в действителност е твой другар и това не е единствено в страните, а и отвън тях. Лидерите са сътрудници, които са предприемачи, а приятелите са по-важни от предприемачите. Това е нещото, от което страната ти се нуждае, от което хората се нуждаят, с цел да могат просто да оцелеят.

Веднъж казахте, че загубата е по-лоша от гибелта. Чувствате ли се по този начин и през днешния ден?

Загубата от Путин? Същото е и през днешния ден, тъй като, когато той желае да реализира единствено една цел, а тя е просто да ви убие, да убие вашите хора, то да загубиш, значи да бъдеш погубен.

Господин президент, благодаря Ви за отделеното време!

Благодаря Ви!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР