Мисля, че за българските граждани е абсолютно безспорно, че страната

...
Мисля, че за българските граждани е абсолютно безспорно, че страната
Коментари Харесай

Петър Бакърджиев: Изказването на Юнкер да очакваме положителен доклад е чисто политическо

Мисля, че за българските жители е безусловно несъмнено, че страната ни не е постигнала нужния напредък в битката с корупцията, с проведената престъпност и в правосъдната промяна и това ще го прочетем в отчета на Европейска комисия по механизма за съдействие и инспекция, макар че предходната седмица ръководителят на Комисията съобщи, че чака позитивен отчет. 

Това сподели па предаването „ Преди Всички “ по „ Хоризонт “  Петър Бакърджиев от Института за правни разбори и проучвания, съгласно който изявлението на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, че страната ни може да чака позитивна оценка по отчета е било „ чисто политическо " и за страдание би трябвало да отбележим, че даже на равнище Европейска комисия сред политическите изявления и действителните констатации постоянно съществува пропуск.

Той напомни че в предходния отчет са били отправени 8 рекомендации за промени в правосъдната власт и 9 за битката с корупцията, а към момента не всички са изпълнени.

Докладът сложи изискване да се откри трайно транспарантна процедура по назначение на висши правосъдни длъжности с акцент ръководителя на Върховен административен съд. Всички знаем какво се случи с  този избор, което значи, че тази рекомендация, в общи линии, отново е не до дъно изпълнена. Бяха сложени условия за реализация на промени в Наказателно-процесуален кодекс и в Наказателен кодекс с акцент възстановяване на уредбата за наказателно гонене на корупцията по високите етажи на властта. Според мен, тази рекомендация към момента не е изпълнена. Препоръката, касаеща обществен коментар на осъществяването на националната тактика за правосъдната промяна, също не е изпълнена. Все още ми се коства, че не е задоволително добре решен и въпросът с натовареността в най-натоварените съдилища на съдиите въз основа на стандартите за натовареност....
Бакърджиев чака и след публикуването на отчета мненията да са на обичайните полюси – опозицията да го назова „ справедлив “, а властимащите – да кажат че той „ регистрира напредъка на работата на властта “.

Отделно от това на мен ми се коства, че тези отчети изгубиха смисъла си. Знаете каква беше и публичната реакция и реакцията на управляващите първоначално, когато започнахме да получаваме отчети по Механизма за съдействие и инспекция и в този момент по какъв начин някак си неенергично се регистрира даже момента на тяхното оповестяване. За страдание, коства ми се, че досадихме на самата Комисия от личните ѝ рекомендации. Такова е и държанието на управляващите. И обществото се измори!Бакърджиев остава оптимист, че даже и механизмът да отпадне, към момента има вяра за правосъдна промяна у нас, така като предстои финансирането по линия на Европейски Съюз да бъде обвързано с правилото за върховенството на закона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР