Мисля, че нещата ще се получат много интересно, разнообразно и

...
Мисля, че нещата ще се получат много интересно, разнообразно и
Коментари Харесай

Цветан Недялков и Стоян Караиванов: Решихме да направим нещо ново, което до момента не е поставяно в България

" Мисля, че нещата ще се получат доста забавно, разнообразно и друго най-много, тъй като ще има мост сред двете ". Това сподели китаристът Цветан Недялков в изявление пред " Фокус " и предаването " Добър ден, България " дружно с първия български бандонеонист Стоян Караиванов във връзка новия им план Tango meets Jazz. " Затова споделяме, че тангото среща джаза – това са две разнообразни като стилистика музики, само че ние съумяваме, съгласно мен ще успеем да ги обединим ", добави китаристът.

" Ние използваме както джазовата стилистика, по този начин и класическата стилистика в цялостен размер и в цялостния си искра. Така че представете си една класическа китара с бандонеон в първата част, там малко нещо, което ще се случи, а във втората част – отново една акустична китара, която не е тъкмо класическа, електроакустична, с доста забавни резултати, с доста забавни ритми ", изясни още Недялков.

По думите на Стоян Караиванов ги е събрало едно телевизионно предаване, където Цветан Недялков е предложил да създадат за пръв път в България двойния концерт за бандонеон и китара на Пиацола. " След това предаване ние в действителност го изговорихме и взехме решение, че е може би в действителност е добре да създадем нещо ново, което досега не е поставяно в България, и с изключение на този двоен концерт, направихме и авторски транскрипции на " Четирите сезона от Буенос Айрес “ на Астор Пиацола за китара, бандонеон и оркестър, които представихме в много градове в България ", сподели той.

" Това е планът, който ни събра дружно на една сцена ", посочи Караиванов.

Той обясни още, че Tango Meets Jazz, е новият план, който им следва, а са почнали своята взаимна работа още предходната година. " Проектът, по който работихме предходната година, се споделяше " Почит към Пиацола “, каза бандонеонистът като добави още, че са решили в новия план да бъдат единствено двамата. " Тази комбинацията от бандонеон и китара е доста постоянно срещана в танго света и в действителност е изцяло задоволителна, тъй като двата инструмента се допълват от всяка позиция ", посочи той. 

По тематиката музикантите допълниха, че новият им план ще включва и фолклорни детайли.

" Фолклорни детайли ще има в новия план, " Тангото среща джаза “. Но там към този момент ще има в действителност, и то доста фолклорни детайли, цели творби, които са си на фолклорна основа, тъй че ще е доста забавно. Аз не съм експерт тъкмо във фолклорната област, само че от много време се занимавам с преработки да го кажем, обработки на някои национални песни, които примерно да кажем " Лале ли си, зюмбюл ли си “ в оригинала е безмензурна ария, да кажем за необятния слушател, това значи ария, която е без темп, без избран размер. Но ние сме я създали с избран размер, т.е. вкарали сме я в избран, четири-четвърти такт, което е много забавно, и несъмнено е хармонизирана мелодията, по малко по-различен метод от това, което хората са привикнали да слушат ", сподели китаристът и учител Цветан Недялков.

" Всъщност самият тон на бандонеона постоянно носи чувството за танго и когато една фолклора мелодия даже се извърши с бандонеон, тя към този момент е пречупена. Но несъмнено, всички танго резултати, които имаме от огромните майстори като завещание, когато се вплетат във фолклорната музика, тогава в действителност се получава едно ново чувство за фолклор, което уповавам се, че слушателите напълно скоро ще могат да чаят и да му се насладят ", изясни бандонеонистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР