Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в

...
Мисля, че непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Непосредствените рискове пред страната ни бяха очертани в изявлението след Консултативния съвет по национална сигурност

Мисля, че непосредствените опасности пред страната ни бяха обрисувани в изказването след Консултативния съвет по национална сигурност. За първи път от много време видяхме един логичен Консултативния съвет по национална сигурност, където въпреки и с по едно изречение бяха дефинирани главните проблеми, с които се сблъскваме. Това сподели някогашният ръководител на ДАНС и някогашен вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Дадените на КСНС рекомендации обаче са краткосрочни и по-скоро спешни, означи той. „ Повече ми се желае да се акцентира на другия аспект - дълготрайните ограничения, които би трябвало да се подхващат. Колкото и да сме сериозни към системата за отбрана на националната сигурност, а има защо да я подлагаме на критика, бяха направени избрани неща, само че към момента мисля, че изоставаме в разнообразни аспекти. Един от тях е софтуерният ", уточни Йовчев.

Вторият главен проблем съгласно него е, че има хронично ресурсно недофинансиране на службите, а третият са хората. „ Но не става дума за това дали имаме задоволително хора. Според мен сега даже има хора, които са повече от задоволително. Въпросът е в това каква е организацията на активността им, каква е тяхната подготовка и с какви механически средства разполагат, с цел да си свършат работата. Не е въпросът в това да назначаваме повече хора. Въпросът е да ги разпределим вярно и да ги обучим. Организацията на дейностите да бъде такава, че да има доста по-голяма успеваемост и да ги снабдим софтуерно и механически по този начин, че да могат да бъдат доста по-ефективни в осъществяване на отговорностите си ", изясни той.

Според него България е едно от най-спокойните места сега. " Което обаче не се дължи толкоз на това, че имаме доста добре функционираща система. Дължи се на това, че по стичане на събитията страната ни е отвън фокуса на събитията. Не сме предпочитана цел, предпочитан обект. Не единствено това. Дори и бежанците, които минават през страната ни - множеството от които са стопански имигранти, избират да отиват в страни, в които могат да се възползват от обществените системи ", изясни Цветлин Йовчев.

Според него, в случай че спорът в Ливан не е изключително нескончаем и ескалацията спадне, не се чака засилен мигрантски напън към Европа. " Но в противоположен случай може да се получи и още по-голяма вълна от тази, която е сега. И би трябвало да поставим много старания, с цел да укрепим границата ", съобщи той.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР