Мисля, че нашето общество е длъжно да иска прошка от

...
Мисля, че нашето общество е длъжно да иска прошка от
Коментари Харесай

Проф. Борис Богов: Обществото ни доказа, че не може да спазва мерки

Мисля, че нашето общество е длъжно да желае амнистия от лекарите. Това сподели шефът на Александровска болница проф. Борис Богов по БТВ,

" Днес, разхождайки се по улиците на София, останах извънредно сюрпризиран от това, което видях - доста хора на едно място, неспазвайки ограниченията, без маски, несъмнено. Дано не се случи това, което се случи месец ноември, само че мисля, че доста скоро ще ни доближи. Може би трябват доста строги ограничения, тъй като нашето общество е потвърдило и непрестанно демонстрира, че то не е общество, което може да съблюдава ограничения. Свидетели сме на всичко, което се случва в Европа, само че ние сме съперници през цялото време на рецесията. Обществото се раздели за това дали да бъдат имунизирани, дали да съблюдават ограниченията. Вълната, която е в Европа, ще пристигна и при нас, несъмнено ", сподели професорът.

Според него това, което е било през ноември, в края на март и началото на април ще се повтори, а процентът на инфектираните ще пораства гладко. Това, което виждам по улиците, по кафенетата, по заведенията за хранене - това значи. Нашите сънародници не обичат и не желаят да съблюдават ограниченията, добави той.

" Проблемът с имунизациите е сериозен. Спряха зелените коридори, това, което се случи е по инструкция на Европейска комисия и поради трагичен случай два - в Австрия и един в нашата страна, това накара Министерство на здравеопазването да спре краткотрайно имунизацията на " АстраЗенека " с запитване до Европейска комисия доколко това подсигурява сигурност. Предполагам, че още идната седмица ще се възвърне имунизацията ", съобщи шефът на Александровска болница.

Той разяснява като доктор случая с умрялата след имунизация с " АстраЗенека " жена. Според него е дребна вероятността имунизацията да е причина за гибелта й, тъй като имунизациите могат само да причинят изострен миг на анафилактична реакция, потрес, от който всеки човек може да приключи летално. 14 часа по-късно не би следвало да получи остра сърдечна уязвимост, имунизациите нямат такова деяние. Малка е вероятността, да не кажа никаква, безапелационен е той.

По думите му, постоянно има конкуренция сред фармацевтичните компании. Проф. Богов подозира, че е допустимо поради по-популярната цена на " АстраЗенека " Европейска комисия да е взела решение да има най-вече дози от тази ваксина.

За да бъде утвърдена съветската ваксина " Спутник ", Русия би трябвало да подаде заявление до Европейска комисия и в случай че получи позволение, няма проблем тя да бъде прилагана и у нас. " Мисля че е малко по-далече във времето ", добави професорът. Той заяви, че от понеделник не престават имунизационната стратегия на Александровска, реваксинациите с " Пфайзер " и " Модерна ".

В Александровска болница би трябвало да има 360 кревати, от които 48 са за интензивни. Към момента имаме към 120 души с COVID-19, 8 са интубирани, 24 са за интензивни грижи. От понеделник ще би трябвало да вършим реорганизации, с цел да попълним този потенциал, което значи, че се чака повишаване на растежа. По-сериозният проблем е образуването на екипи, изясни шефът на болничното заведение. По думите му, междинната възраст на пациентите е 54 години.

" Има подмладяване, предходният пик бяха над 65 - 68-годишна възраст. Не бих споделил, че има разлика в протичането, тези, които постъпват в болница, са със съответната клинична картина - тежки пневмонии, тези които са интубирани - без значение дали е с някой от мутиралите разновидности, са в тежко положение ", уточни Богов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР