Мисля, че ги знам кои са бандите, за които говореше

...
Мисля, че ги знам кои са бандите, за които говореше
Коментари Харесай

Делян Добрев: Скандалите в енергетиката ще върнат посредниците за газа

Мисля, че ги знам кои са бандите, за които говореше Бойко Борисов във връзка с " Булгаргаз ". От една страна са Николай Павлов и Румен Радев, тъй като Павлов беше длъжностен министър в първото държавно управление на президента. И от другата страна са Асен Василев и всички към него, които са в този момент в ръководството и които чегъртат.

И по този начин хората на Василев изчегъртаха хората на Радев. Това съобщи някогашният министър на енергетиката и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев пред Би Ти Ви откакто в петък вечер цялото управление на " Булгаргаз " бе освободено по време на съвещание на Българския енергиен холдинг.

По-късно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява тематиката по този начин: " В момента две хасковски банди се бият кой да вземе надзор. Най-малко ми отива да пазя Николай Павлов, който е министърът на енергетиката на Румен Радев, него изчегърта. На пръв взор наподобява, че това би било нещо против него. Според мен не е по този начин, тъй като той вижда, че неговите изчадия се провалиха във всичко ".

Делян Добрев акцентира, че в обстановката не е ясна ролята на сегашния министър на енергетиката Александър Николов, тъй като той бе длъжностен зам.-министър, назначен от президента на 12 май м.г.

" Николов престоя на поста три месеца - до август, след което бе уволнен от същия този длъжностен кабинет на Радев. И по-късно се появи като номинация в кабинета на Слави Трифонов и на 13 декември пък бе назначен за министър. Така че може да не са единствено две бандите. Освен двете хасковски банди, може би има и трета тайфа, която взе участие в цялата тази битка, само че крайният резултат е неприятен ", добави някогашният енергиен министър.

Според Делян Добрев, един доста кадърен шеф на " Булгаргаз " си потегля, тъй като задачата е да се раздели газовият пазар.

" Един газов пазар за 3 милиарда лв. да се раздели и да го вземат медиаторите. За " Булгаргаз " ще остане единствено " Топлофикация-София " и другите клиенти, които не заплащат, а всички платежоспособни клиенти ще отидат при частните търговци. Това е единият вид, който може да се случи. Другата допустима догадка е, че " Булгаргаз " вместо да си купува газ непосредствено от Азербайджан или да си внася газ с кораби от Съединени американски щати, или да подписа контракт с " Газпром ", той ще купува от тези медиатори. Които ги знаем, тях ги имаше до 2012 година и с доста старания първият кабинет " Борисов " съумя на третата година да приключи взаимоотношенията с тях и то тъй като изтече договорът ", напомни депутатът от ГЕРБ.

Той напомни, че по време на първото държавно управление на ГЕРБ през 2012 година газовите медиатори са издавали фактури за покупко-продажба на синьо гориво с надценка за " Булгаргаз ".

" След премахването на медиаторите, цената на природния газ у нас се намали с 22%. Но този контракт, който подписахме ние тогава без медиатори завършва в края на тази година. И по тази причина е тази огромна интензивност по тематиката. Защото идващият контракт не е хубаво да е пряк с " Газпром Експорт " или с азерската страна или непосредствено с производители, а евентуално ще бъде с медиатори ", добави Добрев.

В отговор на въпрос по какъв начин на практика ще стане завръщането на медиаторите във веригата, някогашният енергиен министър изясни:

" Мога да ви кажа по какъв начин беше преди 2012 година Държавата не беше подписала контракт с " Газпром Експорт ", а беше подписала с трима медиатора. Те купуваха газ от " Газпром " и ни го препродаваха. Те бяха прекупвачи - купуваха на една цена и на нас ни го препродаваха на друга. Тяхната роля беше да напишат една фактура. Получават фактурата от " Газпром " и пишат нова фактура с тяхната надценка за " Булгаргаз ". Никаква работа друга нямат с изключение на да издадат една фактура ".

По думите на Делян Добрев, даже определението " прекупвач " е неопределено за тези медиатори, защото те не извършват тази функционалност.

" Един прекупвач въпреки всичко отива при производителя, купува му стоката, местя я някъде, има превоз. А тези нямат нищо - имат единствено една компания и един кочан фактури. Получава фактурата от " Газпром Експорт " да вземем за пример за 100 лв. и написа новата фактура за " Булгаргаз " за 120 лв.. Разликата остава за него ", сподели още някогашният енергиен министър.

Добрев бе безапелационен, че историята е потвърдила, че страната е подписала по-изгоден контракт за доставка на природен газ, в сравнение с медиаторите.

" Всъщност медиаторите може да са имали по-добри условия, само че крайната сметка я плащаше българският консуматор - с 22 % по-скъпо. Тоест прогнозата ми е, че като се разпарчетоса по този начин пазарът, те ще си сложат хубавите надценки. А " Булгаргаз " е контролиран от КЕВР, не забравяйте, неговата надценка е не повече от 2 %. КЕВР даже не одобряваше 2 %, а 1 %. Вие мислите ли, че тези медиатори ще работят за 1 % надценка. Тоест какво да чакаме? Очакваме по-високи цени на газа ", заключи някогашният енергиен министър.

По думите на депутата от ГЕРБ уволненият началник на " Булгаргаз " е уволнен за събития, случили се през последните 8 месеца.

" Всички неща, в които упрекват Николай Павлов, са се случили в последните 8 месеца в кабинети, в които министри бяха и Петков, и Василев. За всяко едно деяние на " Булгаргаз " има утвърждение и от Българския енергиен холдинг и от служебния министър. Не може Николай Павлов да вземе еднолично решение. Това не е плод-зеленчук или да си вземеш такси. Има подписани контракти с входна точка на този азерски газ и смяната на входната точка става с взаимна договореност на двете страни и материята е надалеч по-сложна, в сравнение с желаят да ни показват. Всичко, което се е случвало, се е случвало август и септември, когато Кирил Петков и Асен Василев са били министри, а Александър Николов е бил зам.-министър. И всичко се е случвало със глобите и на БЕХ и на министъра ", безапелационен бе Делян Добрев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР