Мисля, че Денков отново чудесно се справи. Бе направен опит

...
Мисля, че Денков отново чудесно се справи. Бе направен опит
Коментари Харесай

Когато американските централи спрат, собственик на ТЕЦ остава държавата на КОЙ, Доган и Ковачки

Мисля, че Денков още веднъж отлично се оправи. Бе изработен опит от водачите на Протеста да го изолират и да отидат в Народното събрание да се договорят действително с ББ и Директива за птиците.
Каква подигравка, политиците, които действително насадиха протестиращите на патешки яйца. Апропо – има ли по-добър знак за политическия темперамент на цялата патаклама?
Денков и в Народното събрание обаче бе основно настоящо лице. Със спокоен звук и структурирана ясна мисъл – от времето на Костов не помня такава – той изясни целия преговорен развой и резултатите.

Имаше две основни послания:
Всички претенции са задоволени, НОСтига да не опонират на европейските регламенти.
А то целият Протест опонира.

Денков даже цитира протестиращ да споделя: “нас какво ни интересуват европейските закони ” и “техните пари не ни трябват, тъй че нищо не губим ”.

При такава интелектуална мисъл се чудиш дали е нужно страната да избавя тези хора. Чиято глава е обитаема с легенди, химери, хрумки за заобикалящия ни свят. А от страната, т.е от нас се чака да финансираме тяхната виталност.

Противоречи на Конституцията (чл.5, Ал.4) всяка мярка, която е в несъгласие с правото на Европейски Съюз. И има доста скъпи наказателни процедури против България.
Не може да има държавно и европейско финансиране за потенциала на Топлоелектрическа централа без либерализация на пазара на електрическа енергия. Т.е не може да се задължават данъкоплатците да купуват най-скъпия ток, с цел да поддържат работата на Топлоелектрическа централа.

Стабилността на електроенергийната система се поддържа от Топлоелектрическа централа, само че може и без Топлоелектрическа централа – посредством АЕЦ, ПАВЕЦ, Водноелектрическа централа или от… импорт. От мита за тяхната незаменимост произтича и карбоновата религия. Едва ли без въглища губим самостоятелност. А водите, вятъра и слънцето – импорт ли са?

И всичко това преди един комплекс от акумулатори да е издигнат у нас. Онзи ден оповестиха от Румъния белгийска инвестиция за 1.5 млрд евро за цех за акумулатори и планувана претовареност за 8,000 души!

ВЕИ потенциалът на Румъния, Гърция и Турция към този момент гони 50% при непрекъснато падаща себестойност на ВЕИ силата – по-ниска от кафявата още от 2012 година Последното ми го сподели шефът на голям китайски холдинг за ВЕИ технологии при мое посещаване в Китай тогава. Ако нищо не променим у нас – до няколко години ще станем чист вносител.

Отделно, самите Топлоелектрическа централа могат да работят надалеч освен на въглища. Алтернативата е природен газ или зелен мазут, топлофикациите – също с горене на боклуци и с геотермална сила. Опции има, няма предпочитание, а напор да се избавя статуквото като се употребяват страховете на хората.

Проблемът е, че всяка иновация в България удря лобита. Защото като спрат работа до 2026 г тъй наречените американски централи, кои остават притежатели на Топлоелектрическа централа у нас? Държавата на КОЙ, Доган и Ковачки.

*Текстът е оповестен във фейсбук профила на създателя. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР