Мислите ли, че народните представители сме достатъчно компетентни след като

...
Мислите ли, че народните представители сме достатъчно компетентни след като
Коментари Харесай

Ирена Анастасова, БСП: Борисов иска да използва механизмите на НС, за да се спасява

„ Мислите ли, че народните представители сме задоволително способени откакто се срещнем с документите, показани от прокуратурата, да преценим осъществено ли е закононарушение или не? Аз не считам. Това е едно от съображенията ни да гласуваме „ срещу “ съставянето на комисия за имунитетите. От друга страна, тъкмо господин Борисов, който през годините какво ли не е избълвал против Народно събрание и който разрушаваше институцията Народно заседание, в този момент употребява един от механизмите му, с цел да се избавя “.

Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и депутат от „ Българска социалистическа партия за България ” Ирена Анастасова в ефира на Nova News.


„ Другият с желан имунитет – господин Кирил Петков, пък го слушам доскоро от коридорите да изяснява: „ Да, ние предлагаме комисия, само че аз самият ще си дам имунитета преди тази комисия да приключи работата си ”. Това ме оставя без думи. Бавно и несъмнено се извършва сюжета, който беше разказан в изтеклия диалог на националното управлението на Политическа партия и както виждате - това се случва “, напомни социалистката.
И добави: „ Да, към този момент комисията не е от 6 месеца, както там беше казано в диалозите им, че ще се “тупа топката ”, тя е с малко повече от 1 месец заложен период, само че ние знаем тези комисии по какъв метод 5 дни след приключване на периода им, той се усилва с още и още дни. Считаме, че един човек, който няма терзание от това, което е правил, най-логичното е да си даде имунитета самичък “, безапелационна бе тя и напомни, че това е практиката досега.


Анастасова разяснява и протичащото се в прокуратурата, като сподели, че до момента институцията е държала каузи „ на трупчета “, а в този момент е почнала интензивно да работи: „ Това не го разбирам - като човек и експерт. Както и не разбирам друго – на всички е пределно ясно, че това болшинство сред ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България желае допустимо най-бързо да махне основния прокурор. Българска социалистическа партия е желала тази оставка доста преди ГЕРБ да го направи и доста преди Политическа партия да съществува. Въпросът е от какво се изплашиха в този момент? Първо, несъмнено, че не разбирам държанието на основния прокурор “Да, в този момент ще приказвам, до момента мълчах ”. Крайно несериозно, да не кажа грозно. Не разбирам обаче и държанието на тези две парламентарни групи: „ Дайте той да не приказва и да му затворим устата “. Може пък, за сбогом, Иван Гешев да ни каже забавни неща, които си коства да бъдат тествани от идващия основен прокурор “, сподели националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
Анастасова изрази неразбиране за какво е належащо позволение народните представители да се срещнат с документите по „ Барселонагейт “, импортирани в Народно събрание от прокуратурата и уточни, че следва депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “ да се срещнат с тях, защото до момента достъп е бил позволен само на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и на зам.-председателя на парламентарната група Георги Свиленски.
Относно предстоящото изговаряне на Конституционния съд, както и подписването от президента на указа за освобождението на основния прокурор Иван Гешев от поста му, Анастасова разяснява: „ Не знам какво да чакам. Предполагам, че президентът ще съблюдава периодите заложени в закона, само че то няма такива. Ако аз бях на мястото на Радев, щях да изчакам решението на Конституционен съд, макар че към този момент толкоз доста негативи се натрупаха в тази война на прокуратурата против избрани политически лица “.


Анастасова изрично съобщи, че Българска социалистическа партия ще подходи доста съществено към въпроса за конституционната промяна: „ Какви юридически мозъци преди толкоз доста години написаха тази Конституция и в този момент с какви ръце това болшинство, което се прегърна безусловно безпринципно, ще пипа в тази Конституция. Ние доста отговорно ще забележим какви са предложенията и ще преценим нашата позиция и ще я огласим “, сподели тя и уточни, че все още е оповестен само разновидността, предлаган от Движение за права и свободи по отношение на конституционната промяна.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР