Мислите, че паролата ви е сигурна? Помислете отново. Емил Василев

...
Мислите, че паролата ви е сигурна? Помислете отново. Емил Василев
Коментари Харесай

Инструментите с ИИ могат да разбият повечето пароли за по-малко от минута

Мислите, че паролата ви е сигурна? Помислете още веднъж.

Емил Василев преди 15 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 20:13 | 09.04.2023

Джамбази употребяват подправени тонколонки на JBL с цел да крадат коли

IT НовиниДаниел Маринов - 19:21 | 08.04.2023

Чисто нови SpaceX спътници падат от небето и предизвикват огромни главоболия на Илон Мъск

АвтомобилиИван Давидов - 9:34 | 08.04.2023

12-те най-здрави коли от последното десетилетие. Според J.D. Power, Consumer Reports, Repair Pal

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Сега може би е добър миг да промените паролата си с по-дълга и по-сложна, защото специалистите са открили, че системите с изкуствен интелект могат елементарно да разбият съвсем всички пароли.

Изследователите по киберсигурност от Home Security Heroes неотдавна подадоха милиони пароли от RockYou на платформата PassGAN AI, с цел да видят какъв брой бързо може да ги разбие, и резултатите бяха напряко зашеметяващи.

RockYou беше извънредно известна джаджа за MySpace, а по-късно и за Фейсбук, в ранните дни на обществените медии. През 2009 година обаче тя беше хакната и 32 милиона пароли, съхранявани в елементарен текстов формат изтекоха в тъмната мрежа. От този набор от данни откривателите използваха 15,6 милиона. Паролите постоянно се употребяват за образование на принадлежности с изкуствен интелект.

Често срещани рискови пароли

PassGAN е генератор на пароли, основан на Generative Adversarial Network (GAN), който работи посредством основаване на подправени пароли, имитиращи действителните.

Той се състои от две невронни мрежи – генератор и дискриминатор. Генераторът построява пароли, които дискриминаторът сканира и рапортува назад на генератора. Тази непрекъсната противоположна връзка оказва помощ и на двете мрежи да подобрят резултатите си.

След като са изключили пароли, по-кратки от 4 признака и по-дълги от 18, откривателите са открили, че 51% от „ нормалните “ пароли могат да бъдат разрушени за по-малко от минута. За разбиването на две трети от паролите (65%) е бил нужен по-малко от час, за разбиването на 71% – по-малко от ден, а за разбиването на 81% – по-малко от месец.

Седем символните пароли били разрушени за по-малко от шест минути, даже в случай че съдържали числа, основни и дребни букви и знаци.

За да останат в сигурност, откривателите предлагат на хората да избират пароли с най-малко 15 признака и наложително с дребни и основни букви, числа и знаци. Разбиването на такава ключова дума би лишило 14 милиарда години. Също по този начин се предлага честа промяна на паролите, както и потреблението на разнообразни пароли за другите услуги, които употребявате.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР