Мислех, че нещата ще се разрешат, защото Денис не е

...
Мислех, че нещата ще се разрешат, защото Денис не е
Коментари Харесай

Жената на арестувания българин за атентат в Крим: Взрив не е намерен

Мислех, че нещата ще се разрешат, тъй като Денис не е направил това, в което го упрекват. Но към този момент повече от месец няма развиване. Имам потребност от помощ, показа брачната половинка на задържания в Русия българин Денис Петранов. 

Дълго време тя отхвърляше медийни изяви, тъй като се притесняваше, че могат да навредят на брачна половинка й. Видях обаче, че не мога да се оправя сама. Обвинението беше безчинство, а доста бързо се трансформира в " тероризъм ".

Марина и Денис са етнически българи от селата сред Бердянск и Мелитопол, които са в окупираните от Русия територии на Украйна. От 2017 година живеят в Пловдив и са български жители. И след началото на войната доста пъти са ходили до Украйна, тъй като там, в село Райновка, и в този момент живеят родителите на Марина.

Такова е било и последното пътешестване на Денис. Той е пътувал през Турция и Грузия, влезнал е в Русия през граничния пункт Лари. Оттам до Райновка са близо 1000 км и той не е имал никакви проблеми. Освен артикули за родителите на Марина, Денис е носил и пакети на доста други българи и украинци, чиито близки са останали в окупираните територии. Някои от пакетите е предал персонално, други е изпратил по пощата, оповестява пред OFFNews.

Денис е бил в Райновка към седмица и е тръгнал да се прибира през Мариупол. Там, на границата сред окупираните територии и Русия, е държан към 12 часа, колата е била подробно тествана, в това число и на скенер.

Близо 1000 км по-късно обаче, на границата сред Русия и Грузия, са го чакали чиновници на ФСБ (Федералната работа за безопасност). Свалили са от колата дамата, която е била с него (позната от Райновка, чиито деца живеят в България), а на нейно място в колата се е качил чиновник на ФСБ и са тръгнали на някъде.

Това се е случило на 26 април. Марина е получила чудноват СМС от телефона на Денис. Веднага се усъмнила дали той го е писал и почнала да му звъни, само че телефонът към този момент бил изключен.

Няколко дни по-късно получила различен СМС от чужд номер, в който се казвало, че брачният партньор й е в Крим. Тя съумяла да се свърже с подателя. Оказала се непозната жена, която срещнала инцидентно Денис в коридорите на съда в Симферопол. Разминавайки се в коридора, той й споделил номера на Марина и я помолил да й напише, че е в Крим.

На 1 май Денис е наказан на 10 дни арест по обвиняване, че на 30 април в Симферопол (столицата на Крим) се е държал хулигански.

Как по този начин на 26 април е задържан, по тази причина че на 30 април се е държал непристойно, аз не мога да схвана, споделя Марина.

На 3 май обаче съветските малките екрани стартират да излъчват фрагментите от ареста му и да се приказва за напълно друго обвиняване - че той е доставил гърмежа за готвен атентат против губернатора на Крим Сергей Аксьонов, който съветските спецслужби са разкрили. Според това обвиняване гърмежът е бил маскиран като котлон в една от пратките, които Денис е изпратил по пощата.

За първи път слушам името на Сергей Аксьонов. Не познавам никой от задържаните в Крим, сигурна съм, че и Денис не ги познава. На отиване към Райновка колата е предходна скенер в Турция, а по-късно и на влизане в Русия. Ако е имало взривно вещество, е щяло да бъде намерено. Всъщност самото взривно вещество по този начин и не е намерено - нито у Денис, нито у задържаните за готвения атентат против Аксьонов, нито където и да било. Има единствено обвиняване, че го е пратил по пощата.

Марина е съумяла да откри съветски юрист, който да пази правата на Денис в съда. Хонорарът му е 12 000 $ - пари, които Марина няма и няма визия от кое място ще събере. Тя е фелдшер, работи в пловдивска болница.

Марина се е свързала с Министерството на външните работи, което я твърди, че работи по случая.

Силно се надяваме това да е по този начин и че карцерът на Денис в Русия няма да се развие като ареста на медицинските сестри в Либия, когато българските институции проспаха случая.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР