Мисията на ООН в Либия изрази в събота загриженост от

...
Мисията на ООН в Либия изрази в събота загриженост от
Коментари Харесай

ООН загрижена за мира в Либия

Мисията на Организация на обединените нации в Либия изрази в събота угриженост от конфликтите в Триполи , след нощ на тежки въоръжени конфликти сред милиции в столицата, заяви АП.

Последните сражения идват, когато Либия още веднъж е разграничена сред конкуриращи се държавни управления - едно от които е основано в Триполи. Това се случва, макар продължаващите повече от година нерешителни опити към обединяването.

В изказване задачата съобщи, че конфликтите заплашват цивилните и приканиха либийците " да създадат всичко допустимо , с цел да запазят нежната непоклатимост на страната в този сензитивен миг ".
 Съветът за сигурност на Организация на обединените нации удължи оръжейното ембарго против Либия
Съветът за сигурност на Организация на обединените нации удължи оръжейното ембарго против Либия

С една година е продължен срокът

Либия от години е разграничена сред съперничещи си администрации на изток и запад, като всяка се поддържа от разнообразни добре въоръжени милиции и непознати държавни управления, след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година, с което смъква и по-късно убива дългогодишния деспот Моамар Кадафи.

Планът на страната за преход към определено държавно управление се провали, откакто краткотрайна администрация, основана в Триполи, ръководена от премиера Абдул Хамид Дбейба, не съумя да организира избори предходната година.

Оттогава Дбейба отхвърля да се отдръпна , повдигайки въпроси по отношение на мандата си.

В отговор източно основаните законодатели на страната избраха противник за министър председател, Фати Башага, мощен някогашен министър на вътрешните работи, който в този момент ръководи обособена администрация отвън град Сирт.

Джейба, в телевизионно телефонно позвъняване, прикани мощен пълководец, който управлява 444 бригада - която служи на неговото държавно управление - да направи нужното за възобновяване на мира в Триполи.
 Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември
Дългоочакваните президентски избори в Либия няма да се състоят на 24 декември

Не е ясно за коя дата се отсрочват

Неговият противник Фати Башага в поредност от туитове прикани въоръжените групи да предадат оръжията си.

Миналия месец там, само че напусна в границите на часове след сражения, при които почина един човек.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР