Мисията на Министерството на иновациите и растежа е да трансформира

...
Мисията на Министерството на иновациите и растежа е да трансформира
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Насърчаваме компаниите да инвестират в нови технологии и иновативни зелени проекти

Мисията на Министерството на нововъведенията и растежа е да трансформира България като място за нови технологии и зелени вложения. Насърчаваме фирмите да се насочат към такива новаторски планове. Инициативи в научноизследователска и развойна активност трансформират страната ни в иновационен център за Югоизточна Европа. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа на формалното разкриване на пилотния план ANRAV beta в завода за цимент в Девня на „ Хайделберг Матъриълс “, оповестиха от МИР.

ANRAV.beta планува създаване на пилотна апаратура за хващане на въглеродни излъчвания. Проектът е първата капиталова стъпка от тактиката на компанията за реализиране на декарбонизация на циментовите си артикули. В този първи стадий ще се създаде дребен модел на апаратура за хващане на въглеродни излъчвания за да извърши тестване на новаторската технология. Анализът на данните от плануваните проби ще оказват помощ да се валидират основни параметри и техническите аспекти на процеса на хващане на излъчванията от СО2. Данните ще бъдат употребявани за бъдещото планиране на цялостно огромна апаратура за хващане на излъчвания, а точно планът ANRAV CCUS. Тестовете ще се проведат в средата на 2024 година в апаратура, изцяло интегрирана в съществуващата индустриална топлообменна кула на завода. ANRAV.beta e част от огромния план ANRAV, който е първият за хващане и предпазване на въглерод в Източна Европа, утвърден от Европейската комисия за финансиране по Фонд „ Иновации “ на Европейски Съюз.



„ С тази съответна инвестиция област Варна и районът на Североизточна България стават водещи в зелени устойчиви планове за развиването на мехатрониката, чистите и кръгови технологии. Чрез този план други задгранични вложители ще разпознаят България като място с капацитет и потенциал за развиване на научноизследователска активност, където се поддържа комерсиализацията на нови технологии “, сподели още министър Стойчева.

По думите ѝ проектът е визионерски освен за България. „ Европа може да покаже, че е способна посредством нови технологии да реализира главната цел на Зелената договорка – декарбонизацията. Приветстваме „ Хайделберг Матъриълс Девня “ в този извънредно предвидлив план “, сподели още Стойчева.



На церемонията в завода участваха шефове на компанията от Германия и България и ръководителите на плана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР