Мисията на Фонда за лечение на деца е изчерпана след

...
Мисията на Фонда за лечение на деца е изчерпана след
Коментари Харесай

Мисията на Фонда за лечение на деца е изчерпана, смята подуправителят на НЗОК

Мисията на Фонда за лекуване на деца е изчерпана след влизането на България в Европейския съюз (ЕС). Коментарът направи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Йорданка Пенкова във връзка желанията на здравните управляващи да закрият Фонда и да го влеят в Касата.

Тази информация породи необятно публично неодобрение, подбудено от опасенията, че Здравната каса няма потенциала да изземе и тази функционалност. Преди дни стана ясно още, че Общественият съвет към Фонда, който сплотява мненията на лекари, пациенти, неправителствени организации и публицисти, също няма да продължи да съществува в този си тип.

Днес доктор Пенкова увери, че без значение от измененията, които предстоят, пациентите няма да бъдат ощетени.

" Фондът е основан 2004 година, когато не бяхме в Европейския съюз и нямаше опция за свободно придвижване на хората, с цел да се употребяват услуги, които нашата страна не може сега - експерти, технологии, лекарства. След като влязохме в Европейски Съюз всеки, който има нужда, употребява здравна помощ в страни членки на Съюза. В момента има едно повтаряне на функционалностите на Фонда, тъй като неговата задача към този момент е изчерпана, тъй като ние към този момент сме в Европейския съюз ", разяснява доктор Пенкова.

Д-р Пенкова добави, че дейностите се заплащат като трансфер от здравното министерство, а касата единствено ще управлява дейностите на фонда, с цел да няма повтаряне.

" Това, което може би тормози и не се изрече до дъно, и сега Касата издава формуляра за лекуване на децата в чужбина. Логистичните действия и услуги, които Фондът е осигурявал на околните, в бюджета средствата, които бяха на Фонда, се дават като трансфер от Министерството към Касата. И в този трансфер са и тези логистични услуги. С разпоредба на министъра ще бъде написано, тъй че всичко да бъде транспарантно ", обясни бъдещите стъпки тя.

" От както е основана НЗОК тя следва своята задача, с цел да обезпечи качествена и налична здравна помощ ", добави доктор Пенкова. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР