Мисията InSight на НАСА до Марс стартира през 2018 г.

...
Мисията InSight на НАСА до Марс стартира през 2018 г.
Коментари Харесай

Откриването на разтопен слой, покриващ Марс, може да обясни защо марсианци не съществуват

Мисията InSight на НАСА до Марс започва през 2018 година и оказа помощ на учените да начертаят вътрешната конструкция на планетата, в това число размера и състава на нейното ядро, и даде общи подмятания за неговото бурно образуване.

Мисията публично завърши през декември 2022 година след повече от четири години събиране на данни за Марс, само че анализът на нейните наблюдения продължава.

Констатациите, оповестени през днешния ден, които хвърлят подозрения върху първите оценки на Червената планета, са от разбора на мощен удар на астероид, следен от задачата InSight, която се случи през септември 2021 година

Изображение: Недатирано изображение на Марс от НАСА

Подробности в дневника потреблението на сеизмични данни за локализиране и идентифициране на тъничък пласт от разтопени силикати - скалообразуващи минерали, които построяват кората и мантията на Марс и Земята - ситуиран сред марсианската тога и ядрото.

С откритието от този разтопен пласт, откривателите откриха, че ядрото на Марс е както по-плътно, по този начин и по-малко от предходните оценки, умозаключение, което по-добре подхожда на други геофизични данни и разбор на марсиански астероиди.

Стопеният пласт е като „ нагряващ blanket'

Ведран Лекич, професор по геология в Университета на Мериленд и съавтор на публикацията, съпостави разтопения пласт с " нагряващо одеало ", покриващо марсианското ядро.

„ Одеялото освен изолира топлината, идваща от ядрото и предотвратява охлаждането на ядрото, само че също по този начин концентрира радиоактивни детайли, чийто разпад генерира топлота “, сподели той.

„ И когато това се случи, ядрото е евентуално не е в положение да създаде конвективни придвижвания, които биха основали магнитно поле - което може да изясни за какво Марс сега няма интензивно магнитно поле към себе си. "

Защо няма живот на Марс? < /p>

Без това функционално защитно магнитно поле към себе си земна планета като Марс би била извънредно уязвима от суровите слънчеви ветрове и би изгубила цялата си вода на повърхността си, правейки я неспособна да поддържа живот, сподели проф. Лекич. < /p>

Той добави, че разликата сред вътрешните структури на Земята и Марс може да изясни за какво има живот на едната, а не на другата.

Водещият създател на публикацията, Анри Самуел, академик от Френският народен център за научни проучвания сподели: „ Термичното покритие на металното ядро ​​на Марс от течния пласт в основата на мантията допуска, че са нужни външни източници за генериране на магнитното поле, записано в марсианската кора през първите 500 до 800 година милиона години от нейната еволюция.

" Тези източници може да са енергийни въздействия или придвижване на ядрото, генерирано от гравитационни взаимоотношения с антични спътници, които от този момент са изчезнали. "

" Проправяне на пътя за бъдещето мисии'

Екипът сподели, че заключенията им поддържат теориите, че Марс в миналото е бил разтопен океан от магма, който по-късно кристализира, с цел да създаде пласт силикатна стопилка, обогатена с желязо и радиоактивни детайли в основата на марсианската тога.

Топлината, предавана от радиоактивните детайли, би трансформирала трагично топлинната еволюция и историята на изстудяване на алената планета, съгласно документа.

„ Тези пластове, в случай че са необятно публикувани, може да има много огромни последици за останалата част от планетата “, сподели проф. Лекич.

Прочетете повече:
Разкрита е евентуалната причина за най-голямото земетресение на Марс
Луната евентуално е на милиони години по-стари, в сравнение с се смяташе до момента

" Тяхното битие може да ни помогне да кажем дали магнитните полета могат да бъдат генерирани и поддържани, по какъв начин планетите се охлаждат с времето и също по какъв начин динамичността на вътрешността им се трансформира с времето. "

„ Това ново изобретение на разтопен пласт е единствено един образец за това по какъв начин продължаваме да научаваме нови неща от приключената задача InSight.

„ Надяваме се, че информацията, която сме събрали за планетарната еволюция, употребявайки сеизмичните данни проправят пътя за бъдещи задачи до небесни тела като Луната и други планети като Венера. "

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР