Мисии, екшън и добри условия предлага военната служба. Наскоро стартиралата

...
Мисии, екшън и добри условия предлага военната служба. Наскоро стартиралата
Коментари Харесай

Министерството на отбраната в опит да се справи с недостига на военни

Мисии, екшън и положителни условия предлага военната работа. Наскоро стартиралата акция на Министерството на защитата се надява да откри нови военнослужещи. 5 500 военни търси армията и даже и цифрата да се е образувала „ с струпване “ от предишни години, следващата акция дава вяра.
В поделението в Горна Баня студентът втори курс Марио Петров се явява на конкурс за кадрови боен. Коремни преси, лицеви опори, тичане - това е част от теста, който Марио и още четирима са почнали да поставят.

„ Много желаех да съм в армията. Това е авторитет “, споделя Марио. Той е единствено един от десетината, искащи да станат военни, явили се в Горна Баня на изпитите. За майор Димо Иванов, който е ръководител на изпитната комисия на поделението в Горна Баня, Марио е следващият претендент, който се бори за оповестените места. Кандидатстващите се оправят, изяснява споделя майор Иванов:

„ Нормативите не са повишени. Мисля, че са постижими за всеки един, който се е подготвил и е имал предпочитание за няколко месеца да се приготви за този изпит. … Дори и с най-малък брой точки изпитът е затрупан. Когато приказваме за задоволително при 10 места и искащи 5 души – не мисля, че са задоволително. В последно време има повече претенденти “.

Дори и при този интерес обаче няма гаранция, че назначените претенденти ще се задържат. Командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков подсказва повода:

„ В множеството случаи напущат поради финансовата страна. За войнишките длъжности мъчно се случва в София. Има доста претенденти, които не са поданици на София и които няма лични жилища. Ако би трябвало да бъде на квартира и да бъде военнослужещ, животът му ще бъде доста сложен – с доста ограничения и ограничавания “.

Командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков прави третият изпит за тази година. Подобна е и процедура за останалите поделения. По данни на Сухопътните войски в състезанията, оповестени единствено този месец, в 17 поделения се търсят 204 военни. Това леко разколебава военните, които са наясно, че с това движение няма по какъв начин да бъде стопен дефицитът от 5 500 военни. Този дефицит е бил трупан и преди 2007-ма година, когато е имало и наборна войска. Но за 11-те години професионална войска също не са помогнали за стопяване на лисващите бройки. Затова командирът на поделението в Горна Баня майор Александър Бойков е сигурен, че почналата акция на военното министерство би била потребна.

Учениците наложително да вървят във военните формирования, с цел да се срещнат с военното образование - тази концепция лансираха депутати. А от следващата година пробно министерството обмисля да тества концепцията за доброволната казарма.

Подполковник Евгени Пенчев, пълководец на курсантски батальон в Националния боен университет Васил Левски във Велико Търново, не се сблъсква за първи път с казуса за напускащите военни. В диалог с депутатите от Комисията по защита той изяснява, че младите нямат визия от военната специалност. Според него новите стратегии би трябвало да бъдат по-интересни и атрактивни. Трябва да има стрелби, вместо скучна материя, споделя подполковник Евгени Пенчев.

„ Задължително би трябвало да има профилактика, наложително би трябвало да има физическо образование. Това, което е сега, не може да попълни редиците “, означи той.

Засега въпросът с профилактиката не е решен. Но депутатът от Обединени патриоти Милен Михов поддържа подполковник Евгени Пенчев, че би трябвало да има пренаписване на военните стратегии. И това ще се случи, споделя депутатът Михов.

Като позитивна наклонност за интереса към военната специалност Милен Михов показва и плана за начална военна подготовка за студенти.

Този вид образование обаче не е дейно, споделя непрекъснатият секретар на защитата Антон Ластарджиев. Той е началник на групата, която разисква предложенията за така наречен доброволна казарма. Преди месеци военният министър Красимир Каракачанов стартира концепцията за закон, който да бъде препоръчан на депутатите до края на годината. В края на годината обаче излиза наяве, че до края на годината няма да има нов закон, а ще има законови промени в в този момент съществуващия Закон за защитата.

Пилотен план за към 600 доброволни военни следващата година би трябвало да потвърди смисъла от готвеното предложение и за доброволната казарма. Антон Ластарджиев изяснява, че най- евентуално ще се стартира с начална подготовка в Търново, а след това и със специфична в Сливен или в Плевен.

За в този момент Ластарджиев не показва каква ще е цената на ремонтите. И какъв брой ще коства всичко на министерството. Към този миг всичко зависи от депутатите, споделя и военният министър Красимир Каракачанов. Който прибавя, че не парите, а спомагателните така наречен бонуси би трябвало да стимулират претендентите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР