Мишел Барние (прав) и Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент. Времето

...
Мишел Барние (прав) и Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент. Времето
Коментари Харесай

ЕК: Времето за преговори с Лондон е все по-малко, напредък няма


Мишел Барние (прав) и Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент.

Времето за договаряния с Лондон е все по-малко, Европейски Съюз ще упорства за твърда, спокойна и честна полемика. Това съобщи във вторник пред Европейския парламент основният договарящ от името на Европейски Съюз по въпроса с напускането на Англия Мишел Барние.

В Екологичен потенциал във вторник бяха извършени разисквания на тематиката, в които взе участие и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи Българска телеграфна агенция от Страсбург.

Двамата бяха единомислещи, че на договарянията за Брекзит няма реализиран сензитивен прогрес и то не по виновност на Европейски Съюз. Както и че европейците няма да заплащат цената на английското решение за овакантяване на съюза.

Не споделям визията, че Европейски Съюз бави договарянията. Имахте време, договарянията бяха забавени от изборите във вашата страна, подготвени сме да ускорим процеса, обърна се основният европейски договарящ към английските евродепутати.

Препоръчвам никой да не подценява компликациите и последствията, произлизащи от решението на болшинството английски гласоподаватели. По-добре Англия да напусне Европейски Съюз на 30 март 2019 година със съглашение, в сравнение с без договореност. Остава ни малко време до ноември 2018 година за постигането на сделка, с цел да има и къс временен интервал, пожелан от английското държавно управление.

Още не съм акредитиран да повеждам договаряния за преходния интервал. Търговски контракт с Лондон може да бъде подписан след напускането на Англия. От идната седмица договарянията не престават, добави Барние.

Все още не можем да приказваме за бъдещето, без да сме постигнали същинска изясненост по изискванията за овакантяване на Англия, съобщи Юнкер. Остава още работа, не сме постигнали задоволителен прогрес. Имаме прогрес по въпроса с правата на жителите, само че не и по ролята на Съда на Европейски Съюз за тяхното съблюдаване, посочи той.

Дяволът ще бъде в детайлностите за финансовите задължения на Лондон, само че европейците не може да заплащат сметката за английското решение, добави ръководителят на Европейска комисия.

Не одобрявам, че Европейска комисия търси налагането на реванш и наказване за Лондон, разяснява Барние. Не желаеме откуп, а единствено английската сметка да бъде платена заслужено, настоя Барние.

Барние означи, че към този момент договарянията обрисуват съществени разлики, изключително по финансовите въпроси. Не бихме приели оставащите в Европейски Съюз 27 страни да заплащат уговорките на 28 страни. Нищо повече и нищо по-малко. Имаме разлики по въпроса за отбраната на правата на жителите - английските съдии би трябвало да могат да се базират директно на съглашението с Европейски Съюз, разясни той.

Бъдещето на Европейски Съюз е по-важно от напускането на Англия, съобщи пред Европейския парламент Мишел Барние. Бъдещето ни не е Брекзит, а Европа, уточни ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

От първия ден знаем, че това са изключителни договаряния, извънредно комплицирани от човешка, финансова, икономическа, политическа позиция, отражението е постоянно подценявано. Единството ни е от основно значение. Искаме да успеем, да реализираме устойчиво съдействие с Англия в региона на търговията, битката с тероризма, защитата, добави Барние.

Тереза Мей се пробва да отклони вниманието от несъгласията към Брекзит

Същевременно министър председателят на Англия Тереза Мей разгласи желанието си на годишния конгрес на консерваторите да насочи политиката на държавното управление към решение на проблеми, свързани със обществената и расовата неправда, с вярата да отклони вниманието на форума от различията с Европейски Съюз и в държавното управление й за Брекзит, съобщи Ройтерс.

Мей ще се опита да промени фокуса на политическия дневен ред след поредицата от сериозни изказвания на външния министър Борис Джонсън за политиката по Брекзит, които задълбочиха различията сред най-близките й съветници.

В декларация, публикувана ден преди да произнесе речта си на конгреса, тя разгласи, че на 10 октомври ще бъде оповестено изследване за " неуместните истини " за живота във Англия. То ще покаже какво е отношението към хората от друг породист генезис в опазването на здравето, образованието, пазара на труда и правораздаването. Нейните министри ще очертаят политики за решение на проблемите.

В поредност от изявленията тази заран Мей неведнъж беше питана за връзките й с външния министър Джонсън, откакто той очерта няколко " червени линии " за договарянията за Брекзит. Мей сподели пред Би Би Си, че кабинетът е безусловно обединен, само че добави, че защото се състои от разнообразни хора, е обикновено да се чуват и разнообразни гласове при разискванията, преди да се стигне до единодушие.

Когато пое премиерския пост Мей даде обещание да построи " страна, която се грижи за всички, а освен за малко на брой привилегировани ", само че бе принудена да изостави доста от проектите за обществени и корпоративни промени, откакто консерваторите изгубиха болшинството си в Народното събрание след изборите през юни, отбелязва Ройтерс.

Мей ще приказва на партийния конгрес в Манчестър на следващия ден. Днес е изявлението на външния министър Борис Джонсън, упрекван, че подкопава напъните на премиерката, като стартира лична пътна карта за излизането на Англия от Европейски Съюз, добавя Асошиейтед прес.

Германски евродепутат прикани Мей да уволни Джонсън

Британската министър-председателка Тереза Мей би трябвало да уволни външния министър Борис Джонсън, в случай че желае прогрес в договарянията за Брекзит, съобщи през днешния ден немският евродепутат Манфред Вебер, представен от Ройтерс.

Вебер, който е съдружник на немската канцлерка Ангела Меркел и водач на групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Екологичен потенциал, сподели по време на диспути в Страсбург за договарянията за излизане на Англия от Европейския съюз, че спорните изказвания на английското държавно управление, в това число на Джонсън, пречат да се реализира съглашение.

" Моля, уволнете Джонсън ", настоя Вебер. " Ключовият въпрос е на кого да се обаждам в Лондон? На Тереза Мей, на Борис Джонсън или пък на Дейвид Дейвис (преговарящият от английска страна министър – бел. ред.)? ", съобщи той.

Групата на ЕНП е най-голямата секта в Екологичен потенциал, който преди март 2019 година би трябвало да утвърди каквото и да е съглашение, реализирано сред Европейски Съюз и Англия.

Според Вебер приказките на Джонсън за " червени линии " по отношение на Брекзит демонстрират, че английското държавно управление е " хванато в клопката на личните си партийни кавги ".

Вебер прикани Мей, която водеше акция за оставане на Англия в Европейски Съюз, да се наложи в полза на постигането на договорка за " подредено " излизане от общността.

" Тереза Мей, апелирам, не поставяйте партията си преди всичко ", сподели Вебер. " Моля, поставете Англия преди всичко, поставете жителите преди всичко ", съобщи той. " Моля, без повече речи. Покажете водачество всъщност. А най-добре евентуално, апелирам, уволнете Джонсън ", сподели Вебер.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР