Миряните във всички епархии на Българската православна църква празнуват днес

...
Миряните във всички епархии на Българската православна църква празнуват днес
Коментари Харесай

Днес празнуваме Бъдни вечер

Миряните във всички епархии на Българската православна черква честват през днешния ден Бъдни вечер - денят преди Рождество Христово. В храмовете се отслужва света литургия.

На трапезата на Бъдни вечер се поставят единствено постни ястия, защото е последният ден от Рождественския пост. Според обичаите на нея би трябвало да участва нечетен брой ястия - 7, 9 или 11 ястия. Задължително на масата се поставят варено жито, варен боб, сърми, пълнени чушки с фасул (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

След вечерята трапезата се оставя неприбрана, в знак на упования посетител - младият Бог, който ще се роди. Негом знак, а също и на предстоящото с него изобилие е бъдникът - дебело дъбово или крушово дърво, което домакинът на всеки дом би трябвало да отсече. Бъдникът се миросва за изобилие и добър живот.

Предвестници на положителната новина са дребните коледари - деца от 8 до 12 години, - които обикалят къщите, удрят с дряновите си тояги по прага и благославят „ Да се роди, да се роди, дето рало върви и дето не върви! ", а домакинята ги посреща със решето, цялостно с пшеница, посипва ги със семена и ги подарява с кравайчета.

Централно място заема обредният самун. Първото парче от погачата се оставя за Света Богородица. Традиционно хлябът в обредната символика се свързва с дома и фамилията.

Според част от националните вярвания, каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни, в случай че на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са положителни и пчелите ще носят повече мед, а в случай че на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят доста.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР