Миряни и духовници се събраха вчера в Клисурския манастир по

...
Миряни и духовници се събраха вчера в Клисурския манастир по
Коментари Харесай

Честваха 20 години от монашеското пострижение на архимандрит Антим

Миряни и духовници се събраха през вчерашния ден в Клисурския манастир във връзка 20 години от монашеското пострижение на Архимандрит Антим - протосингел на Видинска св. митрополия.
Роден на 12.01.1983г., Архим. Антим, / Антон Руменов Маноилов/ още като възпитаник в 3-ти курс на Софийската Духовна семинария на 11.12.1999г. приема монашество в Клисурския манастир Св.Св. Кирил и Методий от приснопаметния †Видински митрополит ДОМЕТИАН под духовното попечителство на Архимандрит Сионий, в този момент Велички свещеник, свещеник на ставропигиалния Троянски манастир.
През 2003 година Иеромонах Антим става свещеник на Светата Клисурска Обител. Той ускорява духовния живот с богослужения, проповеди и гостоприемно посрещане на поклонниците в манастира. Събира към себе си монашеско приятелство. Организира цялостната реституция на храма, прави огромен ремонт и обзавеждане на манастирските здания за монаси и гости. Създава църковен музей. Възстановява резиденцията на Видинска митрополия в манастира с изцяло реконструиране, прави облагородяване на дворното пространство на манастирския комплекс. Напълно възвръща собствеността върху национализираните манастирски парцели. Съживява обичайна за манастирите земеделско-стопанска активност. На 28.04.2007 година той е почетен с духовно отличие "архимандрит ", а от 01.03.2008 година е назначен за Протосингел на Видинска митрополия, какъвто е и до през днешния ден. От тази дата се сменя статутa на манастира в девически и духовника остава началник и нравствен изповедник на сестринството в Клисурската света обител.
По мотив годишнината, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, Архимандрит Антим отслужи св. Божествена Литургия в Клисурския манастир в молитвена тишина и с плодородната молитвена поддръжка на сестрите монахини воглаве с майка Таисия - игумения на манастира.
Архимандрит Антим разгласи тази св. Литургия като благодарствена пред Бога и изпроси от всички да се молят, щото Бог да му дава плодородни сили, религия и ентусиазъм, с цел да продължи с Божия помощ да съблюдава монашеските си клетви до последния момент от своя земен живот.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР