Мирослава Тодорова посочи, че ако не се стигне до източника

...
Мирослава Тодорова посочи, че ако не се стигне до източника
Коментари Харесай

Съдия Мирослава Тодорова: Самоубийство на системата е Гешев, Сарафов и Тодоров да останат

Мирослава Тодорова уточни, че " в случай че не се стигне до източника на казуса, промяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия тип, със същия бекграунд, определени през същите сенчести центрове, няма да бъде задоволително ":

" Това не значи, че всички упоменати не би трябвало да се оттеглен. Никой не може да бъде арбитър на самия себе си. Авторитетът на правораздаването е единственият обществен капитал, с който разполага правосъдната власт... Какъв сигнал се дава на жителите и на нарушителите, в случай че прокуратурата се демистифицира в този неприветлив тип ".

 

Според нея, когато има трагични проблеми със подозрения в компетентността и обективността на Висшия правосъден съвет, това значи, че Народното събрание би трябвало да направи анкетна комисия от политици.

 

" Правните процедури не са вяра, не са култ, те са средство хората да живеят по-добре. Правни средства за отвоюване на страната от мафията има... Уникалното на нашия модел не е централизацията на прокуратурата във функционално отношение. Но когато основният прокурор има и огромна власт, и кадрова власт, става най-силната фигура в страната. Главният прокурор би трябвало да бъде изцяло обезвластен от пълномощия в прокурорската гилдия. Тя би трябвало да се състои от основна по брой, надделяваща социална квота. Това ще даде независимост на редовите прокурори в кадрово отношение ".

Според съдията всяка рецесия е късмет, а сегашната - на политическа корист с целия модел на ръководство на правосъдната власт, не е невиждана, само че е трансформация, която качва профанизацията и насилието върху системата на последващо равнище.

 

По думите ѝ, в случай че бъде основан механизъм - политиците да се отдръпват непринудено от опцията да прекрояват непрестанно правосъдната власт, това ще бъде добра основа посредством съдийското самоуправление да се реализира метаморфоза на органите.

" Съдебната власт е овладявана, принуждавана от 1991 година. Това е травматизирана общественост и на тези проблеми би трябвало да се гледа като на обществени процеси. И постепенно - с грижата по неутрализиране на мина, да сътворяваме сложни ограничения, които да обезвреждат риск по риск ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР