Мироопазващите сили на ООН започнаха в сряда постепенното си изтегляне

...
Мироопазващите сили на ООН започнаха в сряда постепенното си изтегляне
Коментари Харесай

Мироопазващите сили на ООН започнаха изтегляното си от източната част на ДР Конго

Мироопазващите сили на Организация на обединените нации започнаха в сряда последователното си евакуиране от размирната източна територия на Демократична република Конго, предавайки на локалните управляващи своя база, заяви Ройтерс, като се базира на изказване на мироподдържащата задача, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мироопазващите сили, известни като МОНУСКО, останаха в ДР Конго повече от 13 години, като застъпиха след военните елементи в границите на интервенцията на Организация на обединените нации през 2010 година Задачата бе да се потушават размириците в източната част на централноафриканската страна. Въоръжени групировки се борят там за територии и естествени запаси.

В последните години обаче наличието на наброяващите към 13 500 души мироподдържащи сили се радваше на все по-малка известност заради постоянно следеното им изтощение да защитят цивилните от възходящото принуждение на въоръжените групировки, които разпалваха белязани от гибел демонстрации.

През декември предходната година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации гласоподава единомислещо за изтеглянето на мироопазващите сили на организацията от ДР Конго до края на тази година, откакто през септември избраният отново след това президент на страната Феликс Чисекеди прикани този развой да се форсира.

В базата в района Каманьола в провинция Южно Киву поделение от пакистански военнослужещи от задачата на Организацията на обединените народи смъкнаха нейния байрак, а началникът на МОНУСКО Бинту Кейта връчи ключовете на локалните управляващи. Базата, учредена през 2005 година, минава във притежание на локалната полиция, заяви Организация на обединените нации.

" Надяваме се предаването въз основата в Каманьола, наред с настоящото създаване от страна на МОНУСКО на постройката на локалното поделение на националната полиция на ДР Конго, да послужи за образец и ентусиазъм за по-нататъшни дейности, съпровождащи нашето евакуиране ", сподели Кейта в изказване.

В първата фаза на изтеглянето би трябвало да се включат към две хиляди военнослужещи от 14 бази в провинция Южно Киву до края на април тази година. Според локалните поданици това е историческо събитие.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР