Мироопазващите сили на НАТО в Косово трябва да си свършат

...
Мироопазващите сили на НАТО в Косово трябва да си свършат
Коментари Харесай

Ако НАТО седи със скръстени ръце, Сърбия ще спаси народа си в Косово от погроми: Вучич

Мироопазващите сили на НАТО в Косово би трябвало " да си свършат работата " в отбрана на сръбското малцинство или Белград ще я свърши едностранно, съобщи сръбският президент Александър Вучич.

В телевизионно послание след среща с косовските сърби, речта на Вукуч идва няколко дни откакто договарянията сред водачите на Сърбия и Косово, извършени с посредничеството на Европейски Съюз, се провалиха.

Същността на разногласието сред балканската страна и нейната отделила се провинция е стремежът на Косово да разгласи сръбските документи за идентичност и регистрационни табели на коли за невалидни на своята територия. В резултат на това в края на юли напрежението се повиши, а етническите сърби в Северно Косово блокираха пътища и издигнаха барикади. След намесата на Европейски Съюз Косово се съгласи да отсрочи ограниченията до 1 септември.

Нямаме къде да отидем, притиснати сме в ъгъла ", твърди Вучич. " Ние ще спасим народа си от гонене и погроми, в случай че НАТО не желае да го направи. "

Въпреки че Сърбия и Косово ще възобновят договарянията, Вучич не беше оптимист за превъзмогване на рецесията, като съобщи, че косовските управляващи в Прищина са отхвърлили всички " компромисни решения "

" Ще търсим компромис през идващите 10 дни, само че се притеснявам, че Рубиконът от дълго време е преминат ", акцентира той и упрекна косовските управляващи, че се стремят " дефинитивно да отстранен сръбския народ " от отделилата се провинция - изказване, което беше неведнъж отхвърлено от Прищина.

Сръбският президент също по този начин разкритикува НАТО, че ускорява наличието си в Северно Косово, където живеят към половината от локалните сърби. Според по-ранни известия в медиите водените от НАТО Сили за Косово (KFOR) са разположили забележителен брой военнослужещи на два контролно-пропускателни пункта на границата сред Сърбия и Косово, като са дали обещание да се намесят при нужда. До момента в Косово са ситуирани към 3600 бойци на НАТО.

През 2008 година Косово афишира самостоятелност. Сърбия, както и Русия и Китай, обаче отхвърлят да го признаят. По-рано Москва упрекна Запада, че подклажда спора сред Белград и Прищина и оказва напън върху Сърбия да одобри антируски наказания, подкрепяни от огромна част от континента. Косово упрекна Русия за ескалацията, като съобщи, че Москва се пробва да отвлече вниманието на интернационалната общественост от войната в Украйна.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР