Мироопазващите сили на НАТО в Косово са готови да се

...
Мироопазващите сили на НАТО в Косово са готови да се
Коментари Харесай

НАТО ще се намеси, ако стабилността между Сърбия и Косово е нарушена -

Мироопазващите сили на НАТО в Косово са подготвени да се намесят, в случай че стабилността сред Сърбия и Косово е изложена на риск, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция.

Изказването му идва след срещата със сръбския президент Александър Вучич във връзка неотдавнашното напрежение сред Белград и Прищина.

" НАТО продължава да следи от близко обстановката на терен. Нашата мироопазваща задача остава фокусирана върху мандата си и в случай че стабилността е застрашена, КейФОР (Мироопазващите сили на НАТО в Косово) са подготвени да се намесят и да подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността и свободата на придвижване ", сподели оше Столтенберг на взаимна конференция в Брюксел.

Той акцентира, че въпреки " обстановката на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – изключително на публични лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация ". Столтенберг прикани страните да проявят въздържаност.

" Имаме забележителна военна задача в Косово от близо 4000 бойци и това оказва помощ да се предотврати напрежението, ескалацията и всевъзможни спорове ", сподели Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са подготвени да се намесят при положение на ескалация на напрежението в Косово.

При взаимното послание след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са разискали всичко, което се случва в Косово.

Напрежението в Косово се увеличи при започване на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени от Белград. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски. Прищина разгласи, че ограниченията са реципрочни.

Ситуацията се успокои, откакто косовският министър председател Албин Курти, под натиска на Съединени американски щати и Европейския съюз, се съгласи да отсрочи влизането в действие на наредбите за първи септември, вследствие на което блокадите бяха вдигнати.

Етническите сърби съставляват 5 % от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 %.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР